Mies kynä ja rakkaus

Tuomas Timosen tuore runokokoelma Oodi rakkaudelle näkee rakkauden vaikeana, jopa epämiellyttävänä. Mies myöntää runojensa kumpuavan oman elämän karikoista. Tuomas Timonen luonnehtii itseään kirjoittamisen sekatyömieheksi. Timonen on koulutukseltaan talonrakentaja ja dramaturgi. Mies on kirjoittanut useita näytelmiä sekä kaksi runokokoelmaa, joista ensimmäinen, Vuosi oli kaatuneita puita, julkaistiin vuonna 2003. Helmikuussa päivänvalon näki Oodi rakkaudelle -kokoelma. ”Halusin tehdä […]

Tuomas Timosen tuore runokokoelma Oodi rakkaudelle näkee rakkauden vaikeana, jopa epämiellyttävänä. Mies myöntää runojensa kumpuavan oman elämän karikoista.

Tuomas Timonen luonnehtii itseään kirjoittamisen sekatyömieheksi. Timonen on koulutukseltaan talonrakentaja ja dramaturgi. Mies on kirjoittanut useita näytelmiä sekä kaksi runokokoelmaa, joista ensimmäinen, Vuosi oli kaatuneita puita, julkaistiin vuonna 2003. Helmikuussa päivänvalon näki Oodi rakkaudelle -kokoelma.

”Halusin tehdä muodoltaan ja sisällöltään raa’an kokoelman. Draaman kohdalla väkevää tunnemaastoa on helpompi käsitellä. Oodi rakkaudelle -kokoelmassa kokeilen, voiko runo olla aggressiivinen ja häiritsevä”, Timonen luonnehtii teostaan.

Timosen mukaan rakkaus ei ole vain ihastuneena oloa, vaan paljon muutakin. Siihen mahtuu myös ikäviä asioita, kuten mustasukkaisuutta ja surua. Oman elämän sattumukset saavat Timosen kirjoittamaan. ”Pitäisi tehdä melkoinen amputaatio, jos väittäisi, ettei itsellä ole mitään hiertymiä rakkaus-aihetta kohtaan”, Timonen naurahtaa.

Mies myöntää, tosin ei mielellään, että runokokoelmat ovat syntyneet erojen jälkeen.

Timonen näkee rakkauden saaneen yhteiskunnassa kyseenalaisia, puistattavia piirteitä. ”Rakkaus yhdistetään nykyään liikaa seksiin. Lisäksi kaikki, mihin rakkaus liitetään, on hyvää. Sillä perustellaan itsekästä, omahyväistä käyttäytymistä.”

Lue lisää Timosen suhteesta kirjoittamiseen, teatteriin ja kotiseutuun Lumoojan numerosta 1/2007.

Teksti: Elina Mäenpää

Kategoriat