Korulauseita korville

Perinteeksi muodostunut Lumooja-klubi palasi tauolta ja toi sekä tamperelaisia että turkulaisia sanataiteilijoita Helsinkiin.

Helsingin Koko-teatterin baarin pehmeät sohvat täyttyivät jo hyvissä ajoin ennen h-hetkeä runoudesta kiinnostuneesta yleisöstä. Maanantaipäivästä huolimatta lavalle päin tähyilijät tukkivat välillä Bar Kokon ovensuunkin. Sietämätöntä ahtaus ei suinkaan ollut, mutta ihmiset olivat löytäneet paikalle juuri sopivin joukoin.

Lokakuun 15. päivä järjestetyn Lumooja-klubin ohjelma oli lyyrinen. Runoryhmä Ihoteollisuus esitteli parhaita paloja 5-vuotiselta taipaleeltaan kokoelmaesityksessään Itse tehty elämä. Tällä kertaa tamperelainen kokoonpano koostui neljästä runoilijasta ja kahdesta muusikosta. Parhaimmillaan runoilijoita voi olla koolla seitsemän.

Ihoteollisuuden kaksiosainen esitys oli tuttuun tapaansa suloinen sekoitus sympaattista harrastelijateatterimeininkiä ja vilpitöntä runonlausuntaa. Huumoria ei unohdettu etenkään esityksen jälkimmäisessä K-18-osuudessa. Janette Hannukaisen johdolla muun muassa parjattiin seksiyhteiskuntaa, jossa on synti elää puutteessa, ja Kari Raineranta päräytti ilmoille klassikoksi muodostuneen ”Naisia, naisia” -pakinarunonsa. Ihoteollisuuden runoutta voi lukea myös ryhmän omasta antologiasta Hellyyden kiertotie, jonka Sanasato julkaisi vastikään.

Illan toisena lausuntaryhmänä esiintyi helsinkiläinen, vuonna 2004 perustettu Siitä pitäen puolikkaalla miehityksellä. Duo lausui omien tekstien sijaan jo julkaisseiden runoilijoiden tuotoksia. Kaisa Osolan ja Ira Virtasen eläväiseen settiin kuului tekstejä laidasta laitaan, ja naisten ammatilaismainen energia tuntui purevan yleisöön.

Lisäksi klubilla kuultiin Lumoojassakin julkaisseiden runoilijoiden Veera Kasken ja Mikko Rädyn runoja ja Emilia Lajusen viulunsoittoa.

 

Kategoriat