Pääkirjoitus 1/2007

marginaali kirjoitus- tai painosivun tyhjä reuna marginaalinen vähäpätöinen, epäolennainen marginalisoitua syrjäytyä Lumooja uskaltaa kurkistaa marginaaleihin. Niin me ainakin väitämme. Taiteessa marginaalisella tarkoitetaan usein poikkeuksellista. Kun romaani ei myy, kustantaja käyttää ilmausta ”marginaalinen”. Toiset sanovat, että paska. Huono taide on pilannut marginaalin maineen, vaikka myös valtavirralle vieraat arvovalinnat voivat johtaa marginaaliin. Tässä lehdessä koko Suomen tuntema […]

marginaali kirjoitus- tai painosivun tyhjä reuna

marginaalinen vähäpätöinen, epäolennainen

marginalisoitua syrjäytyä

Lumooja uskaltaa kurkistaa marginaaleihin. Niin me ainakin väitämme.

Taiteessa marginaalisella tarkoitetaan usein poikkeuksellista. Kun romaani ei myy, kustantaja käyttää ilmausta ”marginaalinen”. Toiset sanovat, että paska.

Huono taide on pilannut marginaalin maineen, vaikka myös valtavirralle vieraat arvovalinnat voivat johtaa marginaaliin. Tässä lehdessä koko Suomen tuntema näytelmäkirjailija Pirkko Saisio huomauttaa, että uskonto alkaa nykyisellään olla marginaalinen aihealue suomalaisessa taiteessa. Saisio muisti marginaaleja myös silloin, kun voitti Finlandia-palkinnon. Hän lahjoitti rahat seksuaalivähemmistöjen puolesta kamppailemiselle.

Toiset viihtyvät reunoilla. Suureen tietoisuuteen pääsemäisillään oleva taiteilija voi pysäyttää myllyn omasta tahdostaan ja vetäytyä julkisuudesta. Valtavirran ratkaisut voivat tuntua niin vastenmielisiltä, ettei ryhmään haluta samastua. Marginaalissa roikkuminen voi olla myös imagokysymys – vain kyllin viileät kulkevat reunalla tai ainakin vaikuttavat kulkevan.

Kaikkein kiehtovimmat ulottuvuudet löytyvät toisinaan epäolennaisuuksista. Lumooja haluaa kuitenkin nähdä koko kuvan: meille ei kelpaa yksinomaan marginaalinen, vaan tahdomme julkaista tekstejä, jotka kannattaa lukea. Vakaa tehtävämme on väliajoin tarkistaa, ettei marginaaliin ole unohtunut mitään tähdellistä.

Marginaalissakin pidetään yllä me-henkeä. On tärkeää, että uudet kyvyt pitävät toisistaan huolta. Kukaan ei halua marginaalin marginaaliin, sillä silloin on ihan oikeasti ulkopuolinen.

Jos marginaali loppuu, putoamme paperilta.

Heidi Laine

 

Kategoriat