Kritiikki: Kolumbian-vuosien muistelmat avaavat maan yhteiskunnallista tilannetta viime vuosikymmeniltä

Elämäni Kolumbia
Anni Valtonen
Like, 2020

Anni Valtonen työskentelee nykyisin Maailman kuvalehden päätoimittajana. Hän asuu Helsingissä, mutta ennen asettumistaan pääkaupunkiin Valtonen ehti viettää parisenkymmentä vuotta eläen kahdessa maassa, Suomessa ja Kolumbiassa.

Vuonna 1996 Valtonen matkasi ensimmäistä kertaa Kolumbiaan, joka oli hänen tuolloisen poikaystävänsä ja tulevan aviomiehensä kotimaa. 1990-luku oli maan historiassa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti epävakaata aikaa. Elämä Kolumbiassa oli suoraan sanottuna vaarallista – niin paikallisille kuin nuorelle suomalaisnaisellekin.

Valtosen teos Elämäni Kolumbia ei ole matkaopas vaan itsessään matka maan arkipäivään vuonna 1996. Vertailukohtana menneeseen Valtonen kertoo Kolumbian nykypäivästä. Aineistona toimivat omien kokemusten lisäksi paikallisväestön haastattelut vuodelta 2019. Kirjoittajan oma elämä linkittyy kertomukseen maasta luontevasti, sekä sanoin että kuvin, mutta pääosassa ovat useimmiten maa ja sen kansa itsessään.

Tekstistä välittyy ensisijaisesti kirjoittajan ristiriitainen suhde Kolumbiaan. Yhtäältä maa on tarjonnut rutkasti ihmetyksen ja hämmennyksen aihetta, jopa järkytyksiä, mutta toisaalta Valtonen osaa asettaa oudot elementit luonnolliseksi osaksi vieraan kulttuurin perinteitä. Monesti vieraasta kulttuurista kirjoitettaessa kirjoittaja sortuu yleistämään tai arvostelemaan maan perinteitä, mutta Valtosen ote on avaava ja analysoiva, ei missään vaiheessa arvottava.

Vaikka päällisin puolin teoksesta jää mieleen kirjoittajan kaihoisa ikävä Kolumbiaan, käsitellään teoksessa silti suurimman osan aikaa maan ongelmia ja konflikteja. Pablo Escobar ja huumesota, FARC-sissit ja sisällissota, macho-kulttuuri, köyhyys, epätasa-arvoisuus ja väkivalta ovat kaikki huomionarvoisia aiheita puhuttaessa maan historiasta, mutta niiden vaikutukset yltävät myös nykypäivään.

Erityistä Valtosen käsittelytavassa on se, miten hän onnistuu näkemään yhtäläisyyksiä Suomen ja kaukaisen Kolumbian välillä hyvinkin arvaamattomissa tilanteissa. Kirjoittaja vertaa esimerkiksi kuulemiaan tarinoita Kolumbian sisällissodan aikaisista raakuuksista niihin lapsuudessa kuulemiinsa tarinoihin, joita perheessä kerrottiin talvisotaa evakkoon paenneista isovanhemmista. Myös Kolumbiassa maansisäinen pakolaisuus kuului asiaan sotavuosien aikana.

Elämäni Kolumbia on ennen kaikkea muistelmateos. Valtonen onnistuu välittämään lukijalle informatiivisen kuvan maan historiasta ja nykypäivästä mutta myös oman henkilökohtaisen kokemuksensa vieraasta kulttuurista ja sen jättämistä jäljistä.

More Like This


Kategoriat


Kritiikit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat