Luovan kirjoittamisen joulukalenteri: 17. luukku – Tiivistämisen taito

Tänään kirjoitetaan lyhyesti. Kuulostaako helpolta? Tiivistäminen on taitolaji, jota kannattaa harjoitella.

Oletko kuullut raapaleista? Raapale on fiktiivinen proosateksti, jossa on tasan sata sanaa. Sata sanaa on aika vähän!

Tämän päivän kirjoitustehtävä onkin kirjoittaa raapale. Sataan sanaan ei mahdu pitkää tarinaa, eikä välttämättä draaman kaartakaan. Tarina voi alkaa keskeltä tapahtumaa tai päättyä avoimeen loppuun. Raapale ei kuitenkaan ole keskeneräinen kertomus vaan eheä kokonaisuus ja juonellinen tarina. Sadan sanan lisäksi voit käyttää korkeintaan 15 sanaa raapaleen nimeämiseen.

Raapaleita kirjoittamalla voi harjoitella tiivistämistä. Toisaalta ne toimivat pienten ideoiden alustana, kun ei ole aikaa tai halua kirjoittaa pidempää proosaa. Tavoitteellisesti kirjoittaessa raapaletta ei välttämättä ole nopea kirjoittaa. Tiivistäminen saattaa vaatia yllättävän paljon aikaa ja hiomista.

Kirjoitusharjoituksena raapaleelle ei kannata asettaa liian suuria tavoitteita. Tee tehtävä harjoittelemisen ja kokeilemisen ilolla. Älä kuitenkaan jousta sanamäärästä!

Nouki aihe raapaleellesi tämän päivän uutisista. Älä jää etsimään aihetta liian pitkäksi aikaa vaan valikoi viimeistään viides löytämäsi uutisotsikko. Lukaise juttu ja mieti, millaisen kertomuksen siitä saisit. Tarkoitus ei ole kirjoittaa uutista raapalemuotoon vaan jalostaa sen pohjalta fiktiivinen proosateksti.

Raapaleen kanssa saat antaa mielikuvituksen laukata. Voit esimerkiksi kuvitella vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa uutisen konteksti muuttuu täysin, tai keksiä oikein epätodennäköiset seuraukset tapahtumille, joista valitsemasi uutinen kertoo. Päästä mielikuvitus valloilleen mutta hallitse sanojen määrä.

Pidemmittä puheitta, käy lyhyen tekstin kimppuun!

Lukuvinkki:

Osuuskumma on julkaissut runsaasti raapalekokoelmia useilta kirjoittajilta. Tutustu Osuuskummaan täällä.

Teksti: Elina Laine
Kuva: Fleur/Unsplash

More Like This


Kategoriat


Kirjoitusharjoitukset

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat