Kritiikki: Lähtisitkö kaupunkimatkalle Suomen Turkuun?

Helena Kulmala, Rauno Lahtinen & Aleks Talve
Turku – kaupunkiopas
Sammakko, 2017

Turku – kaupunkiopas on jatkoa Sammakon pari vuotta sitten julkaisemalle Turun seudun luontoretkioppaalle. Uusi opas on yhtä raikas ja kiinnostava tapaus kuin edeltäjänsä. Turku – kaupunkiopas on tuhti paketti menovinkkejä Turun turkulaisimpiin kohteisiin. Teoksen raikas ulkoasu houkuttelee vierailemaan niistä jokaisessa.

Oppaan tekijäkolmikko koostuu kustannustoimittaja ja suomentaja Helena Kulmalasta; FT, tietokirjailija Rauno Lahtisesta sekä valokuvaaja Aleks Talvesta. Kulmala kuvaa matkakohteita nykyaikaisella otteella siinä missä Lahtinen on kirjoittanut mukaan tietoiskuja kaupungin historiasta. Talve puolestaan on onnistunut vangitsemaan Turun tutuimmat kohteet ja omaleimaisimmat piirteet uusista kuvakulmista.

Teos on suunniteltu kulttuuripainotteisesti. Se esittelee Turun kirkot, museot ja galleriat, musiikki-, teatteri- ja tanssiestradit sekä kirjallisuuden ja elokuvien suurkuluttajien mekat. Ulkoilijat ja lapsiperheet ovat nekin huomioitu ostos- ja majoituspisteitä unohtamatta.

Turusta tuntuu löytyvän jos jonkinmoista kulttuurikeidasta. Rientoja piisaa varmasti joka illalle. Suuren tarjonnan vuoksi kohteiden esittelyt ovat tiiviitä, mutta informatiivisuudesta ei ole jouduttu säästämään. Lyhyet kuvaukset tuovat esille kunkin kohteen parhaat puolet. Kun kyse on kaupunkioppaasta, ei kaupungin kulttuuri- ja huvitarjontaa sovikaan käsitellä kovin kriittisesti.

Valintoja teoksen suunnittelussa on varmasti jouduttu tekemään. Tavallisimmat pizzeria- ja kebabravintolat ovat saaneet jäädä mainitsematta. Ainoastaan erikoisruokavalioihin erikoistuneet pizzapaikat on haluttu nostaa esille. Muutenkin opas keskittyy lähinnä Turun keskustan ja sen lähialueiden kohteisiin. Tosin Ruissalon suosittu ulkoilusaari on saanut oman lukunsa.

Teos voi tarjota uudenlaisia näkemyksiä myös turkulaiselle lukijalle. Tavanomaisten kohde-esittelyjen lisäksi oppaasta löytyy myös lyhyitä tietoiskuja sekä ”tunnettujen” ja ”tavallisten” turkulaisten haastatteluja. Teoksesta selviää esimerkiksi se, miksi Turusta löytyy sellainenkin erikoisuus kuin kaupunkilautta Föri.  Oppaassa pohditaan myös sitä, minkä vuoksi Turkua on tapana verrata Pariisiin. Haastatteluissa ääneen pääsevät niin Kauppatorin kalakauppiaat kuin paikalliset taiteilijatkin.

Turku – kaupunkiopas todistaa, ettei Turku ole lainkaan hullumpi paikka vierailla. Kaupungin monisatavuotinen historia valottuu teoksen sivuilla. Välillä muistutetaan kaupungin keskiaikaisesta historiasta, välillä suurpalosta, asemakaavamuutoksista tai Turun taudista. Turku on kokenut monenlaisia muutoksia vuosisatojen aikana. Kaikki kerroksellisuus on edelleen nähtävissä eri puolilla kaupunkia, kun vain tietää mitä ja mistä etsiä.

Kaupunkiopas on kokonaisuudessaan onnistunut tietopaketti. Se riittää herättämään myös paikallisten mielenkiinnon ja tarjoaa uudenlaisia näkökulmia Turun parhaimpiin paloihin. Matkailijalle voi teosta selatessa iskeä runsaudenpula. Oppaasta löytyy hyvin ajankohtaista tietoa, mikä voidaan laskea sekä ansioksi että heikkoudeksi. Opas esittelee tämän hetken Turkua, mutta ensi vuonna tieto saattaa olla jo osittain vanhentunutta.

More Like This


Kategoriat


Kritiikit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat