Kirjatyöläisen päivä: Erikoiskirjastovirkailija saa nukkua myöhään ja somettaa

Kallion kirjasto. Kuva: Matti Paavonen, Wikipedia
Kallion kirjasto. Kuva: Matti Paavonen, Wikipedia

Elokuisena maanantaina 40-vuotias erikoiskirjastovirkailija Janne Palander työskentelee Kallion kirjaston sosiaalisen median parissa sekä valmistautuu työpaikkansa isoon remonttiin.

 

4.00-5.30

Game of Thrones!!! Siis pakkohan nämä on katsoa heti aamu(yö)sta, muuten spoilaantuu välittömästi kun avaa puhelimen tai tietsikan. Kauden toiseksi viimeinen jakso oli US-KO-MA-TON! Tämän jälkeen meni hetki päästä takaisin uneen…

Niin paljon kuin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjasta ja HBO:n Game of Thrones-sarjasta pidän, on pakko myöntää tyhmyyteni: vuonna 2003 pidin George R. R. Martinin Valtaistuinpeli-romaanin kantta niiiin tyhmän näköisenä, että en suostunut sitä lukemaan. Seuraavana vuonna kustannustoimittajaystäväni Sari intoili Kuninkaiden koitoksesta. Hän kuuli, etten ollut lukenut kumpaakaan romaania. Lähdin illanistujaisista molemmat kirjat Sarin hyllystä lainattuina. Kun lukemisen aloitti, oli se yhtäjaksoista menoa.

 

11.30

Herätys ja aamupalaa. Yleensä olen huono syömään heti heräämisen jälkeen, mutta nyt väliaikainen kämppis on kivasti kokkaillut. Valmiiseen pöytään ja sitä rataa. Päivän Hesari, sähköisenä tietenkin.

Myöhäiset herätykset on se mun juttu. Parasta on, jos ei tarvitse laittaa kelloa soimaan laisinkaan, mutta ehtii silti hengähtää ennen töihin lähtöä. Sinänsä matka töihin on helppo: kolme-neljä korttelia. Aikaa menee about viisi minuuttia. Itselleni on aina ollut tärkeää lyhyt matka työn ja kodin välillä.

 

13.00

Duunissa. Tupakka ja kuppi kahvia Henriikan kanssa aloittavat työpäivän. Henriikka on uskomaton opiskelija, joka ahkerana ja määrätietoisena aikoo valmistua kahdeksassa kuukaudessa, puolentoista vuoden sijaan. Hänen opiskelujensa viimeinen osuus, markkinointi- ja viestintäpalvelut, on minun mentoroitavanani.

Kahvin äärellä mietimme viimeisen yhteisen työviikon tehtäviä. Sitten vuorossa on työsähköpostien lukemista ja vastaamista ja päivän ensimmäinen sometsekkaus.

Twitterissä odottaa kiva kehu kirjastolle: “Se tunne, kun lempikirjailijan (l. Mikko Rimminen) uutuusteos tulee vahingossa vastaan kirjaston uutuushyllystä. Jouni <3 @KallionKirjasto”. Kirjaston some-seinä vaatii myös moderointia.

Työpäivään kuuluu aika monta hetkeä verkkoviestinnän parissa. Onneksi nopeus someen vastaamisessa on isomman työyhteisön selkeä etu. Kallion kirjasto on tunnettu osaamisestaan, nopeudestaan ja ihmisläheisestä some-viestinnästään, ja kiitos tästä kuuluu tietty tasaiselle läsnäololle sosiaalisessa mediassa ja tekijätiimillemme.

Janne Palander Firenzessa Santa Maria del Fioren edessa syyskuussa 2017. Kuva: Kirsi Ruti
Janne Palander Firenzessa Santa Maria del Fioren edessä syyskuussa 2017. Kuva: Kirsi Ruti

13.30

Kallion kirjaston lähestyvän remontin viestintäaikataulun tarkistusta ja päivitystä. Tavallisesti maanantaisin on klo 13.30-14.15 ViTaMin-tiimin (viestintä, tapahtumat & markkinointi on in) minikokous, jossa tarkistetaan koko talon tiimien edustajien kanssa tulevien viikkojen tapahtumat ja viestintätarve. Samalla jutellaan edellisen viikon tapahtumista ja niiden onnistumisesta.

Tänään kokousta ei ole, koska keskiviikkona pidetään tuplasti pidempi kuukausikokous ja tarkistetaan vielä ennen remonttia toteutettavat tapahtumat, vastuut ja remonttiviestinnän tila. Samalla nakitetaan muille tehtävät, jotka jäävät minulta tekemättä torstaina alkavan lomani vuoksi.

 

14.00

Oma sijoittumiseni remonttievakossa (Kallion kirjasto on remontissa 18.9.201731.1.2018) on vielä vähän hakusessa. Tähtään osaksi aikaa tutustumaan uuden toimialan viestintä- ja markkinointipalveluihin, eli työskentelemään ja kehittämään olemassa olevia tietojani ja taitojani aiheesta.

Muuksi ajaksi olen ilmeisesti menossa Rikhardinkadun kirjastoon, poikkeuksena vetämäni elokuvakerhot, jotka toteutan Töölön kirjastossa. BabyKino on joka keskiviikko ja kerran kuussa on Päiväkino-leffa senioreille.

Messenger-ryhmässä mietimme Helmet-lukuhaasteen vuoden 2018 haastekohta-työpajan ajankohtaa. En ole varma, ehdinkö lomalta ajoissa takaisin, vai meneekö tänäkin vuonna yhteinen tapaaminen ohitse.

Teen viimeisiä tapahtumavientejä Henriikan tukena liittyen ensi viikon Remonttijuhlaan. Lisäksi kirjaston sivuilla somettamista.

 

15.00

Kannoimme kellarista ison näytön ensimmäisen kerroksen palvelualueelle ja laitoimme siihen pyörimään some-seinän sekä countdown clock’in, joka laskee aikaa remontin alkamiseen. Sen jälkeen kiinnitimme ulko-oviin A3-remonttitiedotteet. Tällä kertaa on pyritty mahdollisimman monikanavaiseen viestintään, ja silti loistavan hyvästä etukäteissuunnittelusta huolimatta aina jotain uutta hoidettavaa tulee mieleen.

Samaan aikaan ajatuksissani on torstaina alkava (kesä)loma. Aion viettää kuusi viikkoa kiertäen Italiaa! Pitäisikö vielä lainata parit matkakirjat? Tuleeko reissussa luettua, otanko kirjoja ylipäätään mukaan matkalle?

Nopea tsekkaus hyllyille ja mukaan tarttuu Muriel Barberyn Haltiaelämää. Kirjailijan aiempi romaani Siilin eleganssi oli koskettava ja mieleenjäävä tarina, joten odotukset ovat korkealla myös tämän uutuuden kanssa.

 

16.30

Päivähän meni ihan viestinnäksi. Lähetimme Henriikan kanssa vielä Remonttijuhlan mediatiedotteen meilijakelulla ja some-kanavissa. Kirjaston blogiin ja remppapäiväkirjaan saimme päivitettäväksi lopultakin myös ruotsinkielinen käännöksen.

 

17.00

Avustan työkaveriani Annea kielikahvilan viikkotiedotteen lähettämisessä, koska rouvan kesäloman aikana ovat kaikki salasanat ja käytännöt ihanasti unohtuneet.

Sitten alkaakin päivän asiakaspalvelun kolmen tunnin päivystys. Tämä on ensimmäisen kesä, kun olemme pitäneet kaikki työpäivän asiakaspalvelutunnit yhteen putkeen. Tarkoituksena on jäsentää päivän kulkua ja helpottaa koko työpäivän suunnittelua. Tässä onnistuttiin mielestäni hyvin. Nykyisin esimerkiksi kokouksiin on ollut selkeästi helpompi löytää yhteistä aikaa eri tiimien välillä.  

 

20.00

Kirjasto sulkeutuu. Omalla vastuullani ovat päivän kassat, rahojen laskenta, lopputarkastus ja kassaohjelmien päiväkohtainen päätös.

 

20.15

Työpäivän viimeinen some-tarkistus.

Kirjatyolaisen paiva_Kallion kirjasto_kuvaaja Anneli Salo, Wikipedia
Kallion kirjasto. Kuva: Anneli Salo, Wikipedia

21.15

Menen elokuviin Kirsin (matkaseurani tulevan kuuden viikon aikana) kanssa, katsomaan Luc Bessonin uuden elokuvan Valerian and the City of a Thousand Planets. Pierre Christin’n ja Jean-Claude Mézières’n sarjakuvat ovat olleet suosikkejani jo nuorena!

Kovasti odotin Laurelinen ja Valerianin valkokangaspersoonia ja näiden välistä kemiaa, mikä oli aika pettymys. Itsessään leffa oli pintaraapaisu sarjakuviin, mutta silti todella viihdyttävä scifi-seikkailu.

 

24.00

Päädyin vielä iltadrinksuille ystäväporukan kanssa yhteiseen olohuoneeseemme, Om’pu-baariin Kalliossa. Suunnittelimme, mihin mahdollisesti kannattaa mennä torstaina Taiteiden yönä. Samalla kohtaaminen oli vähän kuin läksiäiset. Pitkän loman aikana tulee ystäviä mukaan matkalle aina eri kohteisiin, eli näemme Kirsin kanssa tulevien viikkojen aikana Italiassa Emilian, Riikan, Annan, Vegen, Teemun ja Johannan.

 

1.00

Taas kotona ja päivänkierto voi alkaa uudestaan. Huomenna oleva koko kirjaston yhteinen kokous on vasta yhdeltä, joten ehkä ehdin katsoa Game of Thronesin uusimman jakson vielä uudestaan ennen nukkumaan menemistä…

 

 

Kirjatyöläisen päivä -palsta, Lumooja 3/2017

Teksti: Janne Palander

 

More Like This


Kategoriat


Artikkelit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat