Tapahtuma: Kauhucon Rikhardinkadun kirjastossa

Kirja-arkku
Kauhukirjallisuutta oli muutenkin esillä tapahtumassa niin kirjahyllyissä kuin tällaisessa karmivassa arkussa. Kuva: Olli Lönnberg.

Rikhardinkadun kirjasto Helsingissä on Pohjoismaiden vanhin kirjastorakennukseksi alkuaan rakennettu kirjasto: se on valmistunut jo vuonna 1881. Kaunis vanha rakennus on oivallinen paikka Kauhuconille, joka on kauhukulttuurista kiinnostuneille suunnattu messutapahtuma, jota järjestää H. P. Lovecraft – Historiallinen seura.

Kauhucon ei rajaudu pelkästään kirjallisuuteen, vaikka se on selvästi vahvin osa tapahtumaa. Käsittelyssä on koko kauhukulttuurin kenttä: kirjallisuuden ohella myös esimerkiksi elokuvat ja pelit.

Kauhuconin myyntialue
Kauhuconin myyntialueella useat toimijat tarjosivat tuotteitaan. Pienkustantajia oli useita: Haamu Kustannus & Broci, Aavetaajuus, Vaskikirjat, Nysalor-kustannus sekä Osuuskumma. Kuva: Olli Lönnberg.

Tapahtuma on varsin pieni, jos sitä vertaa muihin con-tapahtumiin, joita Suomessa järjestetään, mutta se on silti onnistunut houkuttelemaan varsin nimekkäitä kunniavieraita. Toinen heistä on Johanna Sinisalo, joka nähtiin kunniavieraana myös viime kesänä Helsingissä järjestetyssä Worldconissa, johon osallistui yli 6000 ihmistä. Yksi Kauhuconin järjestäjistä, Joonas Widenius toteaa, että kyllä vieraita saa, kun vain kysyy.

Johanna Sinisalo tuumaa, että kunniavieraaksi pääseminen on aina nimensä mukaisesti kunnia. Sinisalo ei ole varsinaisesti profiloitunut kauhukirjailijaksi. Hänet tunnetaan paremmin muista spekulatiivisen fiktion lajeista, kuten fantasiasta ja scifistä. Useissa hänen teoksissaan – sekä romaaneissa että novelleissa – on kuitenkin kauhuelementtejä viljalti. Sinisalo pohtiikin tapahtuman avanneessa kunniavieraspuheessaan kauhun rajoja: mikä tekee teoksesta kauhua?

Paneelikeskustelu Stephen Kingistä
Ohjelmaan kuului myös paneeli Stephen Kingistä. Paneeliin osallistuivat kunniavieraiden lisäksi kaksi kauhukirjailijaa. Kuvassa vas. Johanna Sinisalo, Juri Nummelin, Morre Matilainen ja Marko Hautala. Pöydän päässä paneelin moderaattori, tapahtuman pääjärjestäjä Joonas Widenius. Kuva: Olli Lönnberg.

Tapahtuman toinen kunniavieras on Juri Nummelin, joka avaa tapahtuman sunnuntaipäivän. Hänet esitellään miehenä antologiabuumin takana. Nimitys on ansaittu, sillä Nummelin on toimittanut lukemattomia novelliantologioita sekä pienille että suuremmille kustantamoille.

Nummelin tunnetaan paremmin juuri kauhun parissa toimivana hahmona: hän on toimittanut antologiat niin zombeista, vampyyreistä kuin ihmissusistakin, unohtamatta Cthulhu-tarinoitakaan. Nummelinin jalanjäljissä lukemattomat toimijat, kuten pienkustantamot ja scifi-yhdistykset, ovat intoutuneet julkaisemaan omia antologioitaan, eikä buumille näy loppua.

Tapahtumassa kerättiin jäseniä Nescituksen kulttiin, joka kehotti seuraamaan kolmisilmäistä enkeliä. Myöhemmin selvisi, että kyseessä on S.A. Hakkaraisen syksyllä ilmestyvä esikoisromaani, johon perustuva kuunnelma oli kuultavissa kahteen otteeseen tapahtumassa. Kuva: Olli Lönnberg.

Nummelinille tällaisten tapahtumien merkitys on siinä, että ihmiset tulevat yhteen, tutustuvat toisiinsa ja saavat ideoita. Lukuisat viime vuosien antologioista on epäilemättä ideoitu juuri tällaisten tapahtumien yhteydessä.

Sinisalo puolestaan nostaa esiin tapahtuman avoimuuden: maksuton tapahtuma, johon kuka tahansa voi kävellä sisään, on varmasti monen ensimmäinen kosketus spekulatiivisen fiktion fanittamisen maailmaan.

Rikhardinkadun kirjastossa käy viikonlopun aikana lukuisia kävijöitä, jotka eivät ole lainkaan tulleet tapahtumaan vaan ainoastaan kirjastossa käymään. Tästä syystä tarkkaa kävijämäärää on vaikea sanoa, mutta sen verran kirjaston työntekijät pystyvät arvioimaan, että kävijöitä on enemmän kuin viimeksi. Näyttää siis siltä, että Kauhucon on tullut jäädäkseen Suomen tapahtumakenttään.

H. P. Lovecraft – Historiallinen seura ry:n kotisivut

More Like This


Kategoriat


Artikkelit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat