Tapahtuma: Haaveena fanikulttuurin yleistarjonta – Kummacon kerää kirjallisuus- ja populaarikulttuurin harrastajat Ouluun

Kummacon on oululainen kirjallisuus- ja populaarikulttuuritapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 2015 lähtien. Toukokuussa järjestettävän tapahtuman tämänvuotinen teema on seikkailu.

Kunniavieraina nähdään sarjakuvataiteilija Avi Heikkinen, jonka kiitelty esikoissarjakuvaromaani Valotusaika (POKUTO) julkaistiin tämän vuoden alussa, sekä cosplay-harrastaja Juha-Matti ”Seriff” Seppä. Molemmat vaikuttavat Oulussa.

”Ihanne olisi pystyä kutsumaan paikallinen kunniavieras, mutta tämä ei aina ole mahdollista”, Kummaconin toinen pääjärjestäjä Johanna Salminen kertoo.

”Olemme erittäin innoissamme tämän vuoden kunniavieraista. Heikkinen on kotoisin Oulusta, ja Seppä on ennenkin ollut tapahtumassamme mukana.”

Oululaisia tekijöitä on kyllä löytynyt; aiempina vuosina kunniavieraina ovat olleet muun muassa Atorox-palkittu kirjailija Jenny Kangasvuo sekä kirjailija Jaakko Markus Seppälä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kummaconissa fanikulttuurit sekoittuvat. Kuvassa Tähtien sota -elokuvasarjan Imperiumin iskusotilas eli Stormstooper kohtaa Doctor Who -televisiosarjan tunnetut pahikset Dalekit. Kuva: Miisa Haapajoki.

Kasvava tapahtuma

Kummacon järjestetään nyt viidettä kertaa. Se on kasvanut yhden iltapäivän tapahtumasta kaksipäiväiseksi coniksi. Tapahtumaan on tähän mennessä osallistunut vuosittain noin 700 kävijää.

”Uskomme, että Kastellin Monitoimitalo houkuttelee paikalle uusia kävijöitä, sillä tilat ovat erinomaiset. Jonotimme tänne kaksi vuotta.”

”Kun lähdimme rakentamaan ensimmäistä Kummaconia, meillä oli haave, että pystyisimme tarjoamaan ohjelmaa, joka käsittelisi kaikenlaista fanikulttuuria”, Salminen kertoo.

Oulussa on nähty muitakin coneja, kuten Chibicon ja Matsucon, mutta Kummacon on edelleen ainoa, joka yhdistää sekä länsimaisen että japanilaiset populaarikulttuurin.

”Kummaconissa näkyy vahvasti cosplay, sillä se kiinnittää median huomion hyvien lehtikuvien vuoksi. Meidän cosplay-ohjelmanumeromme myös ovat hyvin suosittuja, mutta meillä on tarjolla jokaiselle jotakin.”

Runsaasti ohjelmaa

Salmisen mukaan Suomessa saatetaan yleisesti ajatella, että pohjoisemmassa kaikki on pienimuotoista.

”Mutta jos tuntee suomalaisia con-tapahtumia, Kummaconin ohjelman määrä saattaa herättää huomiota. Meillä on tänä vuonna 42 erilaista ohjelmanumeroa, kuten paneeleja, luentoja, työpajoja ja cosplay-ohjelmaa”, Salminen luettelee.

Salminen asuu itse parhaillaan Helsingissä, mutta uskoo vahvasti, että Ouluun kannattaa järjestää tapahtumia. Hän toivoo, että kiinnostava ohjelma houkuttelee paikalle kävijöitä kaikkialta Suomesta.

Tänä vuonna tapahtumassa on panostettu myös akateemiseen ohjelmaan. Seminaarissa Oulun yliopiston opiskelijat pääsevät esittelemään opinnäytetöitään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Johanna Salminen asuu itse nykyään Helsingissä, mutta haluaa järjestää tapahtuman Oulussa. Kuva: Julia Salminen, joka on myös tapahtuman toinen pääjärjestäjä.

Mielenterveystyön tukena

Kummacon on pääsymaksuton tapahtuma, mutta ”pääsylippuja” voi halutessaan ostaa Suomen Mielenterveysseuran Mielipotin kautta. Vapaaehtoiset lipputulot ohjautuvat näin suoraan mielenterveystyöhön.

”Haluamme edelleen, että Kummacon on ilmainen tapahtuma, mutta haluamme myös kannustaa tekemään hyvää tapahtumamme avulla. On ollut ilahduttavaa huomata, että monet tapahtumamme sponsorit ovat osallistuneet keräykseen.”

Kummacon järjestetään Kastellin Monitoimitalolla Oulussa 11.–12.5.2019.

Linkkejä:
Kummaconin verkkosivut

More Like This


Kategoriat


Tiedotteet

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat