Tapahtuma: Turun Kaupunginteatterin lavalla kuultiin runoutta ja keskusteltiin kirjallisuudesta

Kirjaklubikonsepti nostaa tutut kirjailijat esiin puhujina, keskustelijoina ja esiintyjinä. TS Kirja -klubin kevätkauden huipennus koettiin vaikuttavissa tunnelmissa, kun Turun Kaupunginteatterin lavalla käytiin keskustelua kirjallisuuden ja kirjailijan asemasta.

Turun Kaupunginteatterissa on tänä keväänä keskusteltu rutkasti kirjallisuudesta. Turun Sanomien, Turun Kaupunginteatterin ja Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen yhteistyössä järjestämä TS Kirja -klubi on kokoontunut teatterin yleisölämpiössä kerran kuussa.

Kaikille avoimet tapahtumat ovat keränneet runsaasti yleisöä pitkin kevättä. Sarja huipentui pääsymaksulliseen Kevätjuhlaan perjantaina 10. toukokuuta. Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä keskusteltiin ajankohtaisista teemoista tunnettujen kirjailijoiden kanssa.

Keskustelun aloittivat kirjailijat Silvia Hosseini, Antti Nylén ja Sisko Savonlahti Turun Sanomien kulttuuritoimituksen päällikkö Tuomo Karhun haastattelemina. Keskustelussa puhuttiin erityisesti taiteilijan työstä ja roolista nyky-Suomessa. Panelistit pohtivat, millaista tukea kirjailijat saavat suomalaiselta yhteiskunnalta ja onko se riittävää.

Esimerkiksi Nylén, jonka tuore teos Häviö (Kosmos 2018) tarkastelee juuri näitä kysymyksiä, totesi, että Suomessa kirjailijan työ on aina taloudellisesti epävarmaa.

Hosseini, Nylén ja Savonlahti pohtivat myös kirjailijoiden kokemaa vapautta. He totesivat, että Suomessa kirjailijoilla on vapaus valita, mistä kirjoittaa, mikä ei aina ole kaikkialla itsestäänselvää. Toisaalta suomalainen yhteiskunta ei tue taiteilijoiden työtä tarpeeksi, mikä rajoittaa vapautta työskennellä taiteilijana.

Hosseini kuitenkin huomautti, että Suomessa kirjallisuus on hyvässä asemassa siinä mielessä, että kirjallisuudesta puhutaan paljon ja se saa runsaasti huomiota verrattuna moniin muihin taiteenlajeihin. Hän toivoisi silti, että keskusteluissa keskityttäisiin myös kirjallisuuden kieleen ja kielen keinoihin, ei pelkästään teosten aiheisiin.

Seuraavaksi vuorossa oli tanskalaiskirjailija Kim Leine, jota haastatteli TS Kirjan tuottaja Jaakko Mikkola. Leine kertoi yleisölle muun muassa romaanistaan Kuilu (Tammi 2015), jossa kerrotaan Suomen sisällissodasta.

Leine kuvaili, miten romaani sai alkunsa elokuvakäsikirjoituksesta. Tehdessään taustatutkimusta Leine huomasi, ettei Tanskassakaan tiedetty juuri mitään Suomen sisällissodasta. Se ihmetytti kirjailijaa ja innoitti romaaniin.

Itsekin Grönlannissa asunut Leine puhui isoista aiheista, kuten Grönlannin historiasta ja politiikasta, kolonialismista, ilmastonmuutoksesta sekä siitä, millaista on kirjoittaa sodasta.

Lopuksi Leine kertoi uusimmasta romaanistaan Punainen mies, musta mies, joka ilmestyy suomeksi ensi syksynä Tammen julkaisemana.

Illan viimeisessä keskustelussa ääneen pääsivät kirjailijat Tommi Kinnunen, Sirpa Kähkönen ja Petri Tamminen. Historiallisia teoksia kirjoittaneet kirjailijat puhuivat ennen kaikkea siitä, miten he ovat teoksillaan antaneet ääniä sellaisille ihmisille ja ihmisryhmille, jotka usein jäävät näkymättömiin. Keskustelussa pohdittiin sitä, kenen tarinoita halutaan kertoa ja miltä tulevaisuus voisi näyttää.

Kinnunen totesi, että hän on kyllästynyt lukemaan romaaneja ”valkoisista keski-ikäisitä miehistä, jotka etsivät itseään”, ja Kähkönen painotti, että hän haluaa kertoa ensisijaisesti tarinoita, jotka kiehtovat häntä.

Illan hienoimmat hetket koettiin kuitenkin tapahtuman alussa ja väliajan jälkeen, kun runoilijat Susinukke Kosola ja Aura Nurmi esittivät tekstejään yleisölle. Lavarunoilijoiden esitykset olivat voimakkaita ja vaikuttavia; yleisö hiljentyi seuraamaan niitä keskittyneinä.

Illan lopetti kaunis musiikkiesitys, jossa Vuokko Hovatta lauloi ja lausui Riina Katajavuoren ja Aulikki Oksasen runoja vibrafonisti Panu Savolaisen säestämänä.

TS Kirja -klubit jatkuvat syksyllä Turun Kaupunginteatterin lämpiössä. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja pääosin pääsymaksuttomia.

More Like This


Kategoriat


Tiedotteet

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat