Artikkeli: Kirjallisuusviikko tuo teatterin meren äärelle Kustavissa

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa vietetään tänä vuonna kahdettakymmenettä kertaa. Juhlavuosi kantaa mukanaan teemaa ”Rajaton meri – Itämeri ja muut muistavat meret”, joka istuu jo luonnostaan tapahtumaviikon konseptiin.

Saaristomerikunnassa järjestettävä Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko on jo ennestään vienyt kävijänsä lähelle Itämerta – tänä vuonna entistäkin enemmän liki.

Kirjallisuusviikon taiteellinen johtaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja Anni Mikkelsson kertoo tämänvuotisen teeman läpäisevän koko ohjelmiston.

Meriteatterin perustajana Mikkelssonin oma taiteellinen työ on pitkään sijoittunut meren äärelle. Teema on siis henkilökohtainen mutta myös ajankohtainen, sillä sen tarkoituksena on kohdistaa katseet kohti ekologista kriisiä.

Merten saastuneisuus, muuttumassa oleva luonto ja muistamisen tematiikka yhdistyvät moninaisia näkökulmia sisältävässä teemassa.

Mikkelssonin mielestä myös muistitiedon katoaminen on hälyttävä ongelma. Voiko kansanperinteeseen luottaa, kun esimerkiksi sää ei enää käyttäydy totutulla tavalla ja vuodenajat elävät murroksessa?

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kuva: Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko

Rajaton meri haastaa myös väitteen yhtenäiskulttuurista. Tarkoituksena on muistuttaa muun muassa rannikkoalueiden monipuolisesti vaihtelevista kulttuureista.

Ohjelmistossa yhteiskunnallinen sävy näkyy muun muassa Annin salongissa, jossa vieraina teemasta keskustelemassa ovat saamelaiskirjailija Niillas Holmberg, toimittaja-tutkija Kukka Ranta, uskontotieteen tutkija Jaana Kouri ja runoilija Raisa Marjamäki. Keskustelun on tarkoitus sivuta muun muassa alkuperäiskansojen luontosuhdetta.

Monipuolista ohjelmistoa Volter Kilven hengessä mutta nykyaikaisesti

Kirjallisuusviikolle vierailemaan aikovan on syytä olla ajoissa valppaana. Mikkelsson muistuttaa, että uudet Kilpi-dramatisoinnit ovat nähtävillä vain lauantaihin asti.

“Yleensä katsomot tulevat täyteen viimeistään paikan päällä, joten ennakkolippujen varaaminen voi olla järkevää kauempaa tuleville.”

Tänä vuonna saapumista Kustaviin ilman autoa on pyritty helpottamaan. Saman päivän esitysten esityspaikat on sijoitettu lähekkäin, vaikka tapahtuma-areenoja on muuten ympäri Kustavia.

Mikkelssonin mukaan kirjallisuusviikon luonteeseen kuuluu edustaa tapahtumaa, jossa vietetään taiteen ja kulttuurin yhdessäelon juhlaa. Tällä hän tarkoittaa eräänlaista vastaliikettä kuluttavalle ja voittoja maksivoivalle kulttuurille.

Moniin tilaisuuksista onkin vapaa pääsy. Ilmaisohjelmaan kuuluu muun muassa luentoja, Marcel Proustin ääneen luentaa sekä Kanerva Cederströmin elokuvia Kino Kustavissa.

Teatteriesitykset puolestaan vievät katsojat aivan Itämeren äärelle. Merimiehen leski ja Saari ajan rajalla esitetään molemmat aivan rantakallioilla. Tämän lähemmäs merta enää tuskin voi päästä!

Kirjailija Volter Kilven nimi hallitsee yhä tapahtumaa, vaikka kirjallisuusviikko on jo aikoja sitten laajentunut niin sanotusti väljemmille vesille. Kilpi on kuitenkin yhä pohja kaikelle ohjelmistolle.

Tänä vuonna ohjelmistossa jatkaa edelleen Juha Hurmeen dramatisoima ja ohjaama Pukkila, joka kertoo Kilven kuuluisan Alastalon salissa -romaanin Pukkila-nimisestä kapteenista. Myös Teatteri Ströömin esitykset Filadelfian prinsessa ja Merimiehen leski ovat dramatisointeja Kilven teoksista.

Kilven lisäksi esillä on monta muuta suomalaista kirjallisuusklassikkoa. Hella Wuolijoen näytelmä Niskavuoren Heta vierailee Teatteri Jurkan esittämänä.

Naisia on muutenkin ohjelmistossa ihailtava määrä ottaen huomioon kirjallisuusviikon nimikkohahmon. Mikkelsson luettelee Aino Kallaksen, Minna Canthin ja Wuolijoen myös omiksi vaikuttajikseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kuva: Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko

ANNI MIKKELSSON SUOSITTELEE:

1. KILPI-KILVOITTELU

Kilpi-kilvoittelu järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Mukana on kolme dramaturgia, joille kullekin annetaan pätkä Kilven tekstiä. Dramaturgeilla on kahdeksan tuntia aikaa, ohjaajille annetaan muutama tunti ja näyttelijöille kahdeksan tuntia aikaa toteuttaa esitys annetun tekstin pohjalta. Lauantai-iltana nähdään siis kolme ensi-iltaa. Teatterintekijöitä on saapumassa Kustaviin eri puolilta Suomea.

2. RUNORENTOLA

Laura Halonen ja Antti Autio esittävät Eeva-Liisa Mannerin runoja. Tulossa on kaunis ja musikaalinen tapaus. Autio tunnetaan myös omalla nimellään esiintyvänä muusikkona. Muina runotapahtumina Mikkelsson mainitsee lisäksi vuoden nuoren lausujan Miiko Toiviaisen esiintymisen Kepeä elämäni. Esitys saa ensi-iltansa Kajaanin runoviikolla. Toiviainen käsittelee siinä transihmisyyttä nimen mukaisesti kepeällä otteella.

3. VOKAALIYHTYE SIGNE

Riikka Keränen, Selma Savolainen, Kaisa Mäensivu ja Josefiina Vannesluoma esittävät varta vasten kirjallisuusviikkoa varten Volter Kilven tekstien pohjalta sävellettyjä kappaleita. Lisäksi ohjelmistossa on Sapfon fragmenteista sävellettyä musiikkia yhtyeen tuoreelta albumilta To Sappho.

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa vietetään 10.–14. heinäkuuta.

More Like This


Kategoriat


Artikkelit Haastattelut

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat