Luovan kirjoittamisen joulukalenteri: 3. luukku – Elottomasta elolliseksi kertojaksi

Kolmannessa luukussa annetaan elämä jollekin elottomalle asialle tai esineelle. Se saa oman äänen minämuotoisessa yhden päivän kertomuksessa.

Tänään kirjoitetaan elottomasta elävää ja tarkastellaan maailmaa toisenlaisesta vinkkelistä.

Valitse jokin eloton asia, suuri tai pieni. Se voi olla mikä tahansa! Haluatko kirjoittaa tarinan, jossa on puhuva pesukone, väsyneet kengät tai mietteliäs katuvalo? Voit listata ensin useita vaihtoehtoja.

Katsele ympärillesi ja kurkista ikkunasta ulos. Mitä kaikkea näet? Vai haluatko kirjoittaa jostain, joka on kauempana?

Kun olet ideoinut sopivan määrän mahdollisia kertojia tarinallesi, pohdi mikä niistä voisi olla mielenkiintoisin ja antoisin kohde tämän päivän kirjoitusharjoitukselle.

Esimerkkejä ja ehdotuksia:

 • Rakennus, jossa asut tai jonka ohi kuljet usein
 • Bussipysäkki, jolla seisot
 • Polkupyörä tai auto, jolla kuljet
 • Kengät – sinun tai jonkun muun
 • Kotisi tai esimerkiksi jonkin ravintolan kylpyhuoneen peili
 • Kotiavaimesi
 • Kaivinkone, joka möyhii maata uusille rakennuksille
 • Iso kivi pellonlaidalla, lehmien laitumella, maalaistalon takana
 • Vanha matkalaukku, joka on kiertänyt kauan ja pitkiä matkoja

Kun olet valinnut mistä kirjoitat, pysähdy miettimään valintaasi. Mitä kaikkea valitsemasi esine tai asia on kohdannut? Millaisissa paikoissa se on kulkenut, vai onko se pysynyt aina paikoillaan? Mieti millaisia ihmisiä se on nähnyt. Ovatko monet kädet koskeneet sitä, vai onko se vain katsellut läheltä tai kaukaa ihmisiä? Onko se nähnyt myös luontoa ja eläimiä?

Kun lähdet kirjoittamaan elottomasta elollista, voit päättää mitä aisteja valitsemallesi asialle tai esineelle annat. Sinä saat päättää, millainen tarinasi kertoja on. Onko sillä kaikki samat aistit kuin ihmisellä, vai vain jotain? Onko sillä kenties jokin sellainen aisti tai voima, mitä ihmisellä ei ole?

Kirjoita harjoitus minä-muodossa. Keskity siihen, mitä kaikkea kertojasi havainnoi. Voit antaa kertojallesi myös mielipiteitä ja tunteita, sen ei tarvitse olla passiivinen. Se voi kommentoida näkemäänsä ja kuulemaansa, se voi kokea ikävää tai iloa ja se voi pohtia niin menneitä kuin tuleviakin.

Keskity siihen, kuinka voit kuvailla kokemuksia ja havaintoja. Mieti, tunteeko kertojasi auringon lämmön pinnallaan, kuuleeko se puheensorinan, haistaako se ohikulkijoiden tuoksun ja näkeekö se ympärilleen. Muista huomioida kaikki valitsemasi aistit, kun kirjoitat. Mitä ajatuksia kokemukset ja nähdyt asiat kertojassa herättävät? Mitä se miettii, ja kertooko se mietteitään muille?

Tehtävänäsi on kirjoittaa yksi päivä valitsemasi esineen tai asian näkövinkkelistä. Millainen sen päivä on? Vai haluaisitko ajatella ”hän” eikä ”se”?

Kirjoita niin pitkä tarina kuin tahdot! Kirjoita lopuksi erilliselle sivulle miltä tällainen kirjoittaminen tuntui. Minkä esineen tai asian valitsit ja miksi? Oliko tehtävä helppo vai vaikea? Mikä siinä oli haastavaa? Opitko jotain tai saitko hyviä ideoita muuhun kirjoittamistyöhösi?

Kirjoittamisen iloa!

Vinkkejä ja variaatioita:

 • Kirjoituksesta saat henkilökohtaisen valitsemalla esineen, joka on sinulle rakas ja tärkeä tai joka kulkee mukanasi päivittäin.
 • Aivan toisenlaiseen arkeen voit sukeltaa valitsemalla sellaisen asian, joka näkee itseesi verraten toisenlaisten ihmisten elämää.
 • Mielikuvituksesi pääsee lentämään, jos valitset rakennuksen paikasta, jossa et ole koskaan käynyt.
 • Voit myös keksiä esineen, jota ei ole oikeasti olemassakaan! Ideoimalla jotain aivan olematonta todeksi tarinaan voi synnyttää joka tavalla mahdollisimman uudenlaisen kokemusmaailman.
 • Valitsemalla jonkin hyvin vanhan esineen, pääset kurkistamaan menneisiin aikakausiin. Kiinnostaisiko olla dinosauruksen fossiili tai antiikkikoru?
 • Voit myös kuvitella tulevaisuutta! Minne valitsemasi esine päätyisi vuoden tai kahdenkymmenen kuluttua? Ehkä esinettä ei ole vielä tehtykään, ja voit kirjoittaa päivästä, jona se syntyy!
 • Entä jos valitsemasi esine tai asia voisikin yhtäkkiä puhua? Mitä tapahtuisi, jos peili alkaisi jutella ihmiselle, joka peiliin katsoo, tai jos kaupan mallinukke kommentoisi kauppaan tulevan asiakkaan vaatteita? Mitä kahvikuppi sanoisi silmiään siristävälle aamuun herääjälle? Kertoisiko pesukone, mitä parittomiksi jääneiden sukkien pareille on tapahtunut?
 • Voit kirjoittaa useita pieniä tarinoita eri kertojilla tai yhden pidemmän.
 • Voit myös tietoisesti jättää mainitsematta tekstissä, mikä esine tai asia siinä on, mutta pyrkiä kirjoittamaan tarinan, josta se on tunnistettavissa. Anna ystäväsi lukea kirjoituksesi ja kysy, arvaako hän kuka tarinaa kertoo!

Teksti: Elina Laine
Kuva: Free-Photos/Pixabay

More Like This


Kategoriat


Kirjoitusharjoitukset

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat