Luovan kirjoittamisen joulukalenteri: 2. luukku – Miltä luovuus näyttää?

Joskus kirjoittamista voi käynnistellä tai vauhdittaa muilla taidekokeiluilla. Tänään tehdään niin!

Päivän harjoitus on simppeli, värikäs ja juuri sinun näköisesi. Tehtävä kuuluu ”maalaa luovuus”.

Tarvitset maalaustarvikkeet kuten vesivärit tai peitevärit, paperia ja pari erikokoista pensseliä. Myös sormivärejä kannattaa harkita!

Kun olet valmis maalaamaan, tuijottele tyhjää paperia hetki. Voit hahmotella mielessäsi, miten luovuus paperille asettuisi.

Aiotko maalata vain pienen siivun luovuutta, teetkö siitä potretin, vai virtaako luovuus vapaana paperisi halki? Minkä värinen luovuus on? Onko se kirjava ja räiskyvä, suorastaan villi, vai onko se hillitty ja hallittu, organisoitu?

Kun ryhdyt puuhaan, tunnustele välineitä käsissäsi ja tarkastele niitä kaikilla aisteillasi. Miltä pensseli tuntuu sormia ja kämmentä vasten ja millaisia liikkeitä kätesi tekee? Miltä veteen pensselistä liukeneva värivana näyttää? Miten väri sointuu vasten valkoista paperia? Tuoksuuko väri? Mitä kuulet, jos hiljaa kuulostelet maalaamista?

Voit halutessasi kirjoittaa maalaamiseen jälkeen muistiin

  • Miltä maalaaminen tuntui
  • Mitä maalasit
  • Mitä mietit maalatessasi
  • Miten kuvailisit työtäsi kolmella virkkeellä

Nimeä luovuus, maalaus tai molemmat. Anna mielikuvituksen lentää, kun annat nimen! Nimiä voi olla tietenkin myös useita, eikä niiden tarvitse olla tavanomaisia erisnimiä. Luovuudelle sopii luova nimi.

Voit kirjoittaa maalauksesi pohjalta enemmänkin. Onko kuvaan piirtynyt hahmo ja jos on, mitä se tekisi, jos se lähtisi vaeltamaan paperilta pois? Tai onko kuvassa maisema? Missä muualla paikka voisi olla kuin sinun mielessäsi, ja mitä siellä voisi tapahtua?

Vai syntyisikö kuvasta runo? Runoon voi poimia elementtejä esimerkiksi väreistä, muodoista ja siitä, mitä kirjoitit muistiin tunnelmistasi.

Voit kirjoittaa luovuudesta tai voit antaa ajatuksen vaeltaa kuvan ulkopuolelle, aivan toisenlaisiin asioihin. Kuva voi siis olla kokonaisen tekstin lähde, tai se voi toimia ponnistuslautana ja inspiraationa muille tarinoille.

Maalaus kannattaa säilyttää tietenkin muutenkin, mutta siihen palataan myös joulukalenterin harjoitusten
aikana.

Värikästä joulukuun päivää!

Vinkit:

  • Paperin voi kiinnittää maalarinteipillä alustaan. Se vähentää paperin kupruilemista, ja samalla saat kivat kapeat valkoiset kehykset kuvallesi. Anna kuvan kuivua kunnolla, ennen kuin varovasti irrotat teipit.
  • Jos pääsee vauhtiin, kuvataiteiluenergia kannattaa hyödyntää toiseen maalaukseen. Kokeile maalata vaikkapa ”musiikki”. Laita lempisoittolistasi taustalle ja anna musiikin ohjata maalauskättäsi! Miten musiikki vaikuttaa sinuun ja siihen, mitä paperille syntyy?
  • Alkuperäiset maalaukset on hyvä säilyttää, mutta maalauksista on näppärä ottaa myös kännykällä kuvia. Valokuviin voi olla tarvittaessa helpompi palata, kuin talteen arkistoituihin paperisiin töihin.

Teksti: Elina Laine
Kuva: Flavio Takemoto/FreeImages

More Like This


Kategoriat


Kirjoitusharjoitukset

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat