Luovan kirjoittamisen joulukalenteri: 1. luukku – Rakas päiväkirjani

Lumoojan joulukalenterin ensimmäinen luukku on avautunut. Jouluun saakka tarjoilemme päivittäin virikkeitä ja vinkkejä kirjoittamiseen. Tänään pohditaan erilaisia päiväkirjoja.

Tervetuloa Lumoojan joulukalenteriin! Luvassa on 24 luukun verran erilaisia kirjoitusharjoituksia, joissa sukelletaan luovan kirjoittamisen maailmaan ja tutustutaan erilaisten tekstien kirjoittamiseen.

Tule mukaan inspiroitumaan, kokeilemaan uutta ja löytämään tie oman luovuutesi lähteille, sinne missä parhaat ideasi syntyvät.

Voit tarttua tehtäviin päivittäin tai kerätä harjoitukset talteen kiireettömiä joulunpyhiä odottamaan. Luukkuihin kätkeytyy myös kirjoituskilpailu. Osallistumalla kilpailuun voit saada tekstisi julkaistuksi Lumoojassa!

 

Päiväkirjat fiktion tukena

 

Päiväkirja on paitsi muistojen aarreaitta ja oiva itsereflektion väline, myös fiktiivisen tekstin kirjoittajan kätevä työkalu. Voit hyödyntää kaikkea talteen kirjaamaasi jollain tavalla – joko kirjoitustreeninä tai pohjamateriaalina, ideapankkina, aineistona ja raakatekstinä.

Kirjoittamalla muistiin arjen huomioita kehität sekä kykyä havainnoida yksityiskohtia että taitoa kuvata arkisia tapahtumia lennokkaasti. Myös tunteiden ja kokemusten äärelle pysähtyminen on hedelmällistä työtä tavoitteellisen kirjoittamisen tueksi. Kun kuulostelee, miltä mielessä ja kehossa tuntuu esimerkiksi juuri koettu haikeus, ilo, onnistumisen riemu tai suru, on tunnelmien sanoittaminen hyvää harjoitusta ilmaisuvoimaisen tekstin tuottamiselle.

Toisinaan todellisuus on tarua ihmeellisempää – kummalliset kommellukset voivat unohtua mielestä, mutta löytyä myöhemmin päiväkirjan sivuilta vaikkapa proosakohtausten innoittajaksi.

 

Tänään x 3

 

Oletko joskus pitänyt päiväkirjaa, mutta vuosien varrella se on vain jäänyt? Tai oletko haaveillut siitä, että olisi aikaa kirjata muistiin arkea?

Päiväkirjaa voi lähestyä pienin askelin, ilman paineita pitkiksi venyvistä tekstimassoista tai päivittäisestä kirjoittamispakosta. Vähän tekstiä on enemmän kuin ei tekstiä ollenkaan, ja kirjoittaa voi silloin, kun on aikaa. Toisaalta päiväkirjan avulla voi opetella myös tavoitteelliselle kirjoittamiselle tärkeää kirjoitusrutiinia.

Joulukalenterissa avautuu joka päivä tarjolle luovuushermoja kutkuttelevia tehtäviä. Voisitko ottaa itsellesi käyttöön muistikirjan joulukalenteria varten ja viritellä kirjoitusharjoitusten oheen rutiinin päiväkirjan pitämiselle?

Ensimmäisen luukun tehtävä onkin aloittaa päiväkirja, vaikka vain jouluun saakka.

Kolmen kohdan päiväkirja on kevennetty malli, jossa ei tarvitse tarinoida paljon. Ehkäpä haluaisit kokeilla sellaista, jos päivittäinen tyhjän paperin kammo pelottaa? Asioita voi kirjoittaa pidemmillä virkkeillä tai vain listata ranskalaisin viivoin – vähintään kolme kappaletta per kategoria. Voit keksiä aiheita mielesi mukaan pienille listoille. Kategoriat voivat olla esimerkiksi ”kiitollisuus”, ”oivallukset” ja ”kohtaamiset”.

Mistä kolmesta asiasta olen tässä päivässä kiitollinen? Mitkä kolmea ideaa, oivallusta tai ajatusta haluaisin tästä päivästä muistaa? Kenet kohtasin tänään, missä se tapahtui ja mitä mietin silloin?

Kohtaamisten kirjaamista ei kannata koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi sivuuttaa, sillä kohtaamisen ei tarvitse olla livetapaaminen. Olet ehkä kohdannut ystävän tai tuntemattoman sosiaalisessa mediassa. Vai onko katseesi kohdannut lenkkipolulla vastaantulijan katseen kanssa? Tai oletko kenties löytänyt itsesi jonkin uuden asian ääreltä – kohdannut itsesi?

Voit myös miettiä, löytyisikö seuraavien otsikoiden alle kirjoitettavaa:

  • hetki, jota en halua unohtaa
  • hetki, joka sai minut hymyilemään
  • päivässä erityisen inspiroivaa, motivoivaa, innostavaa tai aktivoivaa oli
  • päivän tunnusbiisi on

Päiväkirjasta voi tehdä juuri itselleen sopivan. Jos muistikirjat eivät miellytä, voi päivän tärkeimmät muistot taltioida tietokoneelle tai käyttää kännykän muistiota. Jos haluaa kirjoittaa pelkkää tajunnanvirtaa, voi tehdä juuri niin. Jos haluaa kirjoittaa päivän keskustelut dialogiksi, niinkin voi tehdä.

Kokeilemalla löytää itselleen miellyttävimmän tavan kirjata muistoja. Joulukuun tavoitteeksi voi ottaa pienin askelin sen, että kirjoittaa ylös edes yhden ajatuksen joka päivä – joko ennen nukkumaanmenoa tai edellispäivää miettien heti heräämisen jälkeen.

Jos kokoat päivän mietteet yhteen vihkoseen tulevien kirjoitusharjoitusten kanssa, sinulla on jouluun mennessä tallessa jo vino pino sivuja, joilta ammentaa materiaalia ja ideoita tavoitteelliseen kirjoittamiseen.

Ja mikä parasta, päiväkirjan parissa on hyvä ottaa omaa aikaa. Sitä ei tarvitse koskaan näyttää kenellekään. Kirjanen on oma, salainen ja arvokas kokemusten ja tunteiden sammio. Voit kirjoittaa huoletta itseltäsi itsellesi!

Teksti: Elina Laine
Kuva: Sora Shimazaki/Pexels

More Like This


Kategoriat


Kirjoitusharjoitukset

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat