Luovan kirjoittamisen joulukalenteri: 7. luukku – Kirjeterveisiä

Kenelle sinä kirjoittaisit kirjeen ja mitä siinä kertoisit? Nyt otetaan kynä käteen ja tartutaan tuumasta toimeen.

Tänään kirjoittamiseen haetaan pontta kirjeillä. Ota tätä harjoitusta varten esille vanhanaikaisesti kynä ja paperia. Alla on muutama erilainen kirjetehtävä. Valitse niistä mieleisesi ja anna kynän siirtää mietteesi kirjeeksi.

Voit halutessasi soveltaa jokaista kirjetehtävää fiktiiviseen kirjoittamiseen. Kirjeitä kirjoittaessasi voit helposti kokeilla erilaisia tyylejä ja kirjoittaa kirjeen fiktiivisenä henkilönä.

Miten kirjoittaisi lapsi, miten nuori, miten aikuinen, miten ikääntyvä? Miten kirjeistä voi välittyä erilaiset elämänvaiheet ja vaihtelevat elämäntilanteet? Miten kirje eroaa puhutusta kielestä?

Jos sinulla on työn alla esimerkiksi pitkän proosan käsikirjoitus, voit tutustua hahmoihisi entistä syvemmin kirjoittamalla päähenkilöille kirjeet tai kirjoittamalla kirjeitä, joita he kirjoittaisivat.

Mieti kirjeen sisällön lisäksi kirjeen rakennetta ja niitä pieniä elementtejä, jotka tekevät kirjeestä kirjeen ja jotka myös kertovat kirjoittajastaan.

Miten kirjeen voi aloittaa, entä lopettaa? Millaisiin tilanteisiin ja kenelle sopisi muodollinen aloitus, entä keveä ja rempseä? Millaisia asioita sinä kertoisit kirjeessä ystävälle, entä tuntemattomalle? Mitä tuntematon kertoisi sinulle? Millaisia asioita käsikirjoituksesi hahmot kirjoittaisivat kirjeisiin ja kenelle he kirjeensä lähettäisivät?

Entä taipuisiko kirje runoksi tai runo kirjeeksi? Voiko kirjeen viedä näyttämölle? Kirjeromaani on useille tuttu asia, mutta millainen olisi kirjerunokokoelma tai kirjenäytelmä, jossa sisällön lisäksi esityksen muoto mukailisi kirjettä? Voit venyttää ajatusta kirjeistä melkeinpä kaikenlaiseen kirjallisuuteen.

Nouki alta ideoita kirjeille ja sovella ehdotuksia juuri omiin tarpeisiisi sopiviksi. Voit kirjoittaa iloksi itselle tai muille, kirjoitustreeniksi tai osaksi tavoitteellista työtä.

Erilaisia kirjeitä

 • Kirje, jonka haluaisin saada. Kirjoita kirje, jollaisen haluaisit saada. Voit kirjoittaa sen itse itsellesi tai keksiä lähettäjäksi jonkun aivan muun.
 • Kirje menneisyyteen. Millaisen kirjeen lähettäisit teini-ikäiselle itsellesi? Miten kannustaisit häntä, mitä kertoisit tulevaisuudesta?
 • Kirje tulevaisuuteen. Kerro elämästäsi tulevaisuuden sinulle! Arkistoi kirje luettavaksi sinä ajankohtana, jonne sen osoitat. Palaa kirjeen äärelle valittuna ajankohtana, esimerkiksi vuoden tai viiden vuoden kuluttua.
 • Kirje ystävälle. Muistatko, miten mukavaa oli, kun oli vielä kirjekavereita? Vai etkö ole koskaan harrastanut kirjeenvaihtoa? Mitä jos ilahduttaisit ystävää kirjeellä? Kirjoita ja anna kirje jollekin, jota kirje voisi piristää!
 • Kirje sukulaiselle. Entäpä jos kirjoittaisit ja postittaisit jouluterveiset kirjeen muodossa iäkkäälle sukulaiselle? Ketä voisit ilahduttaa kuulumisillasi ja sillä, että muistat häntä?
 • Äkäpussikirje. Onko kiukkupäivä? Voit osoittaa kirjeen Jörö-Jukalle, ärtymystä aiheuttavalle asialle tai nurkan takana vaanivalle kiukunpuuskalle. Kerro kirjeessä, mikä sinua ärsyttää. Kippaa ketutus ja ärinä sille kiukun olomuodolle, jonka keksit kuvitella.
 • Rakkauskirje. Onko mitään ihanampaa kuin rakkauskirje? Onko sinulla puolisoa tai ihastusta, jolle voisit raapustaa lemmenviestin? Voit myös kuvitella unelmiesi heilan ja kohdistaa hempeät sanat haaveittesi kumppanille.
 • Haaveilukirje. Mitä tapahtuisi, jos löytäisit pullopostia toiveita toteuttavalta hengeltä? Jos toiveesi toteutuisivat vastaamalla kirjeitse, millaisen kirjeen kirjoittaisit ja mitkä toiveet esittäisit? Mieti toiveitasi tovi ja kerro kirjeessä, miten ne toteutuessaan vaikuttaisivat elämääsi.
 • Kirje merkittävälle ihmiselle. Kuka on vaikuttanut elämääsi paljon? Hän voi olla läheinen tai hän voi olla joku kaukaisempi. Mieti ihmisiä, joilla on ollut elämääsi tavalla tai toiselle suuri merkitys. Hän voi olla vaikkapa lastenhoitaja, opettaja, kirurgi tai nuoruusvuosien roolimalli. Miten hän elämääsi vaikutti ja mitä hänelle kirjoittaisit? Voit kirjoittaa kirjeen lähetettäväksi tai pitää sen itselläsi.
 • Fanikirje. Kuka on idolisi nyt tai kuka oli idolisi nuorempana? Kokeile kirjoittaa fanipostia! Uskallatko lähettää kirjeen? Mahtaisitko saada vastauksen?
 • Hyvän mielen kirje tuntemattomalle. Kirjoita kirje ventovieraalle. Ajattele häntä, mutta älä yritä kuvitella häntä. Et tiedä, kuka kirjeesi löytää, sillä tämän kirjeen viet tietenkin julkiselle paikalle löydettäväksi. Voit laittaa kirjeen kirjekuoreen tai vain taitella paperin muutamaan kertaan. Kirjoita päälle ”Löytäjälle”. Kirjeen voit käydä sujauttamassa löydettäväksi esimerkiksi kirjaston dekkarihyllyyn, kaupan ilmoitustaululle tai vaikkapa kirjelaatikon päälle. Kirjoita sellaisia mukavia asioita, joita haluaisit itse lukea yllättävästä kirjeestä tuntemattomalta lähettäjältä!

Sekä todellisille ihmisille lähetettävien kirjeiden että fiktiivisten hahmojen kirjeenvaihdon tuottaminen on oivaa harjoitusta tavoitteellisen kirjoittamisen tueksi. Kirjeitä voi käyttää myös oman elämän pohdiskeluun.

Lähempänä joulua palaamme kirjeiden pariin – silloin kirjoitetaan itselle kuluneen vuoden tapahtumia kokoava kirje, johon saamme joulukalenteriharjoituksen kirjallisuusterapeutti Päivi Kososelta!

Teksti: Elina Laine
Kuva: Antonios Ntoumas/Pixabay

More Like This


Kategoriat


Kirjoitusharjoitukset

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat