Miltä kuulostaa joulun murhamysteeri, kiehtova psykologinen trilleri tai hitaasti mutta vääjämättä kasvava uhka, joka saa lukijan ihokarvat nousemaan pystyyn? Tänään työstetään jännitystarinaa ja muodoksi otetaan novelli.
Oletko lukenut dekkareita tai katsonut trillerielokuvia? Mieti, millaisista jännäreistä pidät ja mitkä ovat mielestäsi tylsiä. Pysähdy hetkeksi pohtimaan, mikä tekee sinua kiehtovista jännäreistä hyviä.
Päätä itseäsi innostava aihe, päätä tärkeimmät juonikuviot ja luo juonelle tarpeelliset henkilöt. Tee suunnitelma novellin rakenteesta ennen kuin lähdet kirjoitustyöhön, kehittele lyhyt juonikuvaus. Sisällytä jännäriisi aloitus, tarinan eteneminen, jonkinlainen yllättävä tapahtuma tai käänne sekä lopetus. Suunnittele kaikki vaiheet huolella, älä esimerkiksi jätä loppua vähälle huomiolle.
Kun lähdet kirjoitustyöhön, pidä mielessäsi, että kirjoitat jännäriä. Keskity siihen, miten saat ylläpidettyä haluamaasi tunnelmaa ja miten kuljetat tarinaa niin, että jännitys tiivistyy ja lisääntyy.
Poimi alta ohjeita ja vinkkejä ennen kuin käyt työn.
Päähenkilö tai päähenkilöt sekä sivuhenkilöt
Kenet valitset päähenkilöksi ja miksi? Onko päähenkilöitä useampia? Millaisia sivuhenkilöitä tarinaan tarvitaan? Mikä on sopiva määrä henkilöitä?
Novelliakin kirjoittaessa on hyvä syventyä henkilögalleriaan. Miksi tarinalle oleellisimmat henkilöt ovat juuri sellaisia kuin ovat? Miksi he toimivat juuri niin kuin toimivat? Miksi haluat luoda juuri tietynlaisia henkilöhahmoja?
Kertoja
Kuka tarinaa kertoo? Mieti, millainen kerronta palvelee aihettasi ja ideaasi parhaiten. Päätä, millaisen kertojan haluat. Kirjoitatko minä-muodossa, vai onko kertojasi kenties kaikkitietävä ja tapahtumien ulkopuolinen?
Kenen näkökulmasta kerronta etenee? Pysyykö se samana vai vaihtuuko näkökulma?
Aikajana
Eteneekö kertomus ajallisesti suoraviivaisesti alusta loppuun, vai haluaisitko kokeilla kronologisen esitystavan sijaan ajallisesti limittyviä kohtauksia tai kerrontaa lopusta alkuun?
Jännitystä voi kasvattaa hyödyntämällä kerronnassa mahdollisuutta esittää tapahtumia muussa kuin kronologisessa järjestyksessä.
Rakenne
Rakenne koostuu vähintään neljästä osasta. Halutessasi voit lisätä kolmannen ja neljännen vaiheen väliin vielä suvantovaiheen, jonka aikana voit kohottaa jännitystä loppuhuipentumaa varten.
- Kirjoita mukaansatempaava aloitus. Se voi sisältää kysymyksen, johon saadaan loppua kohden vastaus. Novelli voi käynnistyä esimerkiksi kesken vauhdikkaiden tapahtumien, rikospaikalta tai hetkestä, kun päähenkilö kohtaa mysteerin.
- Aloituksen jälkeen on vaihe, jossa tarinaa kuljetetaan eteenpäin. Lukijalle annetaan tarpeellista tietoa, ja hän saa tutustua tärkeisiin henkilöihin. Jännitystarinaan tarvitaan myös toimintaa!
- Luo tarinaan yllätys. Mieti, millainen käänne voisi olla tai mihin juoni voisi huipentua.
- Kirjoita vahva lopetus, joka ei anna juonen eikä kerronnan lässähtää. Loppu voi vastata aiemmin esiinnousseeseen kysymykseen tai loppu voi synnyttää uuden, vastaamatta jäävän kysymyksen. Lopetus voi olla toiminnantäyteinen tai sitten kokoava yhteenveto, jossa jännitys purkautuu ja tilanne rauhoittuu.
Aiheideoita ja muuta pohdittavaa
- Hyödynnä vuodenaikaa, jota elämme! Mitä jos joulupukki olisikin totta? Tästä voi kirjoittaa myös aikuisille suunnatun novellin! Tai millaisen tarinan saisit aikaiseksi asetelmasta, jossa tuntemattomat ihmiset kokoontuvat yhteiseen joulunviettoon?
- Mihin aikakauteen sijoittaisit novellisi? Nykyhetkeen, menneisyyteen vai tulevaisuuteen? Voisiko tarinasi kulkea useassa aikatasossa?
- Haluaisitko rakentaa rikostarinan? Se voi olla perinteinen, tai voit hakea siihen uudenlaisia aiheita ja tulokulmia. Missä rikos on tapahtunut, millainen se on, kuka sitä selvittää, miksi rikos on tehty ja millainen henkilö sen on tehnyt? Rikostarinaa voi kertoa paitsi poliisin myös tekijän tai epäillyn vinkkelistä tai vaikkapa murtosarjan kohteeksi osuneen talon asukkaan näkökulmasta.
- Voit rakentaa trillerin, jossa paneudutaan rikollisen mieleen ja motiiveihin.
- Millainen olisi tarina syyttömästä, joka joutuu rikoksen epäillyksi? Päähenkilö voi osua väärään paikkaan ja todistaa rikoksen, tai joku saattaa lavastaa hänet.
- Voisiko novelli kertoa rikoksen suunnittelusta? Mikä voisi olla ryöstöjengin kohde – timantti vai muinainen loitsukirja? Tapahtuuko rikos lopulta? Onnistuuko se?
- Voit myös aloittaa novellin rikoksen tapahtumahetkeltä ja kirjoittaa pakomatkasta.
- Rikostarina voi olla vaikkapa pankkiryöstö tai murha. Yhtä lailla ryöstön kohteena voi olla joulunviettoon saapuvan perheen tuhkana tuuleen kadonnut loma-asunto, tai hengen vaatineen rikoksen uhri voi olla huonekasvi. Käytä mielikuvitustasi, voit kirjoittaa juuri niin epätavanomaisen jännärin kuin haluat.
- Mihin sinulle tuttuun ympäristöön voisit sijoittaa jännitystarinan? Jännitystä voi rakentaa myös ihan tavalliseen arkeen.
- Kiehtooko ihmismieli? Jännäri voi olla myös psykologinen. Ehkä voisit kirjoittaa novellin, josta lukijan ei ole helppo tietää, mikä on totta ja mikä päähenkilön kuvitelmaa?
- Jos et ole jo kyllästynyt pandemia-aiheisiin, voi vieraista viruksista lähteä rakentamaan monenlaisia jännärin aineksia. Millaisia viruksia voisikaan maailmalle vapautua ja mitä niistä seuraisi?
- Jos aiheen ideointi on haastavaa, voit lähestyä aihetta paikan kautta. Minne haluaisit tarinan sijoittaa? Onko paikka Suomessa, onko se edes maapallolla?
- Voisitko kirjoittaa adrenaliinia virtaavan vauhdikkaan novellin, oikein kunnon action-pläjäyksen?
- Voit kokeilla myös hyytävän ja piinaavan, ehkä yliluonnollisenkin tarinan kirjoittamista. Millaisia kauhuelementtejä voisit novelliin tuoda?
- Haluaisitko kirjoittaa nuorille tai lapsille? Millaisista palasista nuorempien lukijoiden jännäri syntyy, entä millaista kieltä nuoret mielellään lukisivat?
- Vai haluaisitko kokeilla komediaa? Miten voisit tehdä hauskan jännärin?
- Jännäriharjoitus antaa vapauden käyttää mielikuvitusta. Sinun ei tarvitse jumiutua jännityskirjallisuuden konventioihin tai kliseisiin. Toisaalta saat hyödyntää niitä niin paljon kuin haluat. Älä arastele, vaan ota haaste vastaan, vaikka saisitkin idean, joka tuntuu ensin hieman vaikealta.
Iloa kirjoittamiseen ja jännittävää retkeä jännäreiden maailmaan!
Teksti: Elina Laine
Kuva: Clay Banks/Unsplash