Luovan kirjoittamisen joulukalenteri: 21. luukku – Joulutarina ilman joulua

Joulukalenterista täytyy tietenkin löytyä jouluisia luukkuja. Tämän päivän kirjoitusharjoituksen aihe on joulu, mutta kirjoittamiseen sisältyy pieni haaste.

Tehtävä on siis kirjoittaa proosatekstiä aiheesta joulu. Voit tuottaa eheän kokonaisuuden tai vain treenailla. Mieti ensin lähtötilanne, kirjoittaisit sitten tarinaa tai vain tajunnanvirtamaista harjoitustekstiä.

Asetelma tai tilanne, josta teksti lähtee liikkeelle, voi olla esimerkiksi suuret sukujuhlat, tämän vuoden erilainen joulunvietto tai vaikkapa joululahjojen ja jouluruokien ostosreissu tavallisemman vuoden ruuhkaisissa kaupoissa.

Millainen tunnelma aiheeseesi sopii? Lämmin ja rauhaisa vai kiireinen ja stressaantunut? Vai kenties iloinen ja kujeileva? Käytä hetki tunnelman pohtimiseen ja miettimiseen. Mitkä elementit rakentavat joululle ominaista tunnelmaa?

Keskity tekstissä myös välittämään joulun tunnelmaa sekä kuvailemaan sitä mahdollisimman tarkkaan.

Tehtävän jippo on siinä, että et saa käyttää sanaa ”joulu” kertaakaan. Et edes yhdyssanoissa.

Kokeile, kuinka helppoa tai haastavaa on kirjoittaa joulusta näin!

Vinkkejä harjoituksen tueksi

  • Muista aistit. Joulua voi kuvailla monella tavalla aistien avulla. Esimerkiksi tuttuja tuoksuja sanoittamalla voit välittää joulun tunnelmia. Radiossa voi soida väsymiseen saakka samat kappaleet. Kynttilöiden lämpö leviää ja valot tanssivat hämärässä, lahjapaperi rapisee sormissa.
  • Hyödynnä synonyymit ja mieti kiertoilmaisut. Joululahjat voivat olla vain lahjoja ja toiston tullen paketteja. Tuvassa seisoo kuusi, ikivihreä puu tai metsästä tuotu juhlan keskipiste. Kun joulupöytään tuodaan jouluruokaa, voit kirjoittaa juhlapöytään katetuista perinneruoista. Porstuassa ei kolistele joulupukki vaan valkopartainen punanuttu.
  • Kun ”joulua” tai ”joulukuuta” ei voi käyttää, tarinan voi ajoittaa sanoilla esimerkiksi keskitalveen, vuoden pimeimpiin päiviin, lasten lempijuhlaan tai kauan odotettuun lomaan.
  • Kun olet valmis, voit etsiä kirjoituksesta 5–10 suosikkikohtaasi. Ne voivat olla kokonaisia virkkeitä tai vain sanavalintoja, joihin olet erityisen tyytyväinen. Mieti, mistä sait idean niihin ja mikä tekee niistä hyviä.
  • Samalla tavalla voit harjoitella vaihtoehtoisten ilmaisutapojen hakemista myös muiden aiheiden tiimoilta. Voit kokeilla joskus kirjoittaa opiskelusta käyttämättä sanoja opiskelu, opiskelija tai koulu. Entä millaista olisi kirjoittaa kesäisestä uimaretkestä ilman, että mainitsee uimista, vettä, järveä ja merta?

Teksti: Elina Laine
Kuva:Chad Madden/Unsplash

More Like This


Kategoriat


Kirjoitusharjoitukset

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat