Kolumni: Lukemisessa ei voi voittaa

Vuodenvaihde on monelle lukijalle ilon ja pettymyksen aikaa. Kirjojen sosiaalisen median eli Goodreadsin lukuhaasteet tulevat täyteen tai jäävät kesken. Onnistuin! Epäonnistuin! Näin monta kirjaa luin!

Toiset havaitsevat viime tipassa, etteivät ole päässeet tavoitteeseensa ja uppoutuvat joululomalla kirjapinoihin taistellen aikaa vastaan. Toiset taas myöntävät lannistuneina: tänä vuonna tästä ei tullut mitään, mutta sainpahan sentään pari kirjaa luettua.

Samaan aikaan ne jotka ovat saavuttaneet tavoitteensa jo lokakuussa loikoilevat laakereillaan puhelin kädessä. Some täyttyy mielipiteistä ja tilastoista: vuoden pisin lukemani kirja, vuoden lyhin lukemani kirja, vuoden tärkeimmän puheenaiheen esiin nostanut kirja, vuoden kaunein kansikuva, vuoden liikuttavin kohtaus.

Erilaiset haasteet rytmittävät nykyään monen vuotta. Niiden avulla etsitään kirjavinkkejä ja seurataan omaa lukutahtia. Jos teosta ei merkitse Goodreadsiin tai vedä ruksia johonkin blogeissa ja somessa kiertävistä lukuhaastebingoista, on melkein kuin sitä ei olisi lukenut. Kannattaako edes lukea sellaista, mitä ei saa kätevästi johonkin haasteeseen hyödynnettyä?

Lukuhaasteissa on paljon hyvää. Ne voivat monipuolistaa lukemista, auttaa löytämään uusia kirjoja ja kirjallisuuden lajeja tai saada lukemaan enemmän. Jos osallistuu haasteeseen, tulee helpommin myös pitäneeksi kirjaa lukemastaan. Jälkeenpäin on mukavaa selata muistiinpanoja. Mitä luinkaan kesäkuussa 2021? Entä tasan vuosi sitten tammikuussa?

Somen kautta lukemisen ympärille tulee yhteisöllisyyttä. Instagramin kirjagrammarit jakavat lukukokemuksiaan ja keskustelevat niistä seuraajiensa kanssa. Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä jaetaan lukuvinkkejä, etsitään yhdessä teosta johonkin hankalaan kohtaan, kysytään neuvoa ja kannustetaan toisia. Goodreadsissa taas voi antaa tykkäyksiä sille mitä kaverit lukevat ja näkee heidän antamansa tähdet ja kirja-arvostelut.

Nurjana puolena on helposti syntyvä kilpailuasetelma. On vaikeaa olla vertailematta itseään muihin. Miksi joku lukee kolme kirjaa päivässä ja minulla on ollut sama kirja kesken jo kuukauden? Miksi joku lukee aina kokeellisia runoteoksia ja itse jaksan tällä hetkellä pelkkää hömppää?

Jos lukuhaasteen saavuttamisessa on vaikeuksia, kiusaukseksi tulee taktikointi. Ei kannata lukea yksittäistä esseetä, novellia tai runoa, koska niitä ei lasketa mukaan haasteisiin. Hyvää lukuaikaa menee hukkaan! Pitää ottaa kokonaisia kirjoja, mutta kannattaa valita lyhyitä, jotta ehtii lukea mahdollisimman monta. Vähäsivuisimman runokirjan metsästyksen keskellä voi iskeä epäilys. Onko mitään järkeä mennä näin pitkälle saavuttaakseen tavoitteen, jonka on itse mielivaltaisesti itselleen tammikuussa asettanut?

Vuoden lopussa epäonnistumisen karvautta tai onnistumisen riemua ei onneksi kestä kauaa. Kun tammikuu alkaa, menneen vuoden saavutukset on yhdessä yössä pois pyyhitty. Kuka muistaa enää, ketkä omista tutuista saivat vuoden 2021 Helmet-lukuhaasteen suoritettua loppuun ja keillä se jäi kesken? Uusi Helmet-lukuhaaste on julki, kaikki alkaa taas alusta.

Myös Goodreads ilmoittaa, että on aika asettaa vuoden 2022 tavoite. Kuinka monta kirjaa tänä vuonna luen? Pitäisikö olla maltillisempi kuin viime vuonna, jotta tavoitteeseen pääsy on todennäköisempää? Vai laittaa reippaasti korkea tavoite, jotta saa itsensä lukemaan enemmän?

Tai mitä jos ei laittaisi tavoitetta lainkaan? Tarpeeksi monien asioiden kuuluu nykymaailmassa olla tehokkaita, nopeita ja äärimmilleen optimoituja. Lukemisen ei tarvitse kuulua niihin. Joskus yhden virkkeen lumoihin voi joutua niin, että sitä jää pohtimaan kokonaiseksi päiväksi ennen kuin jatkaa eteenpäin. Sellainen päivä on usein paljon olennaisempi kuin päivä jona on ahmaissut kolme kirjaa putkeen ja unohtanut ne saman tien.

Lukuhaasteista huolimatta lukemisessa ei voi kuin hävitä. Jokainen meistä tulee kuolemaan ennen kuin on lukenut kaiken minkä haluaisi. Kiinnostavia kirjoja tulee vastaan kaikkialla, niitä lisätään omaan lukulistaan, lista kasvaa kasvamistaan. Tuonkin haluan lukea! Ja tuon! Ja tuon. Lukeminen ei koskaan tule valmiiksi. Siinä luultavasti piilee myös haasteiden todellinen salaisuus. Synnyttää alkusysäys loputtomaan lukemisen vuohon.

Kuva: Pixabay

More Like This


Kategoriat


Kolumnit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat