Kritiikki: Kirjoittamalla ulos vankeudesta

Riitta Jalonen
Kirkkaus
Tammi, 2016

Kirjailija Janet Framen perhetausta oli vaatimaton ja arkeen kuuluivat taloudelliset ongelmat, sairaudet ja tragediat. Meren lähellä synnytään, kasvetaan, eletään ja kuollaan. Riitta Jalosen elämäkertaromaani Kirkkaus on herkkävireinen ja elämänmakuinen mutta kuvitteellinen kuvaus mielisairaalasta vapauteen ja maailman tietoisuuteen lentäneestä uusiseelantilaisesta sanataiturista, Janet Framesta.

Koulun jälkeen Janet Frame kokeilee opettajan työtä ja lähtee opiskelemaan yliopistoon. Hän rakastuu, käyttäytyy itsetuhoisesti, ja hänet viedään psykiatriseen sairaalaan hoidettavaksi. Vääränä diagnoosina on skitsofrenia, ja hän joutuu kestämään julmia hoitoja ja karuja elinolosuhteita monen vuoden ajan.

Sairaalassa Janet Frame alkaa kirjoittaa. Kirjoittaminen ja kielellinen lahjakkuus aukaisevat lopulta oven ulos kurjuudesta. Hänen ensimmäinen kirjansa julkaistaan, kun hän on vielä hoidossa. Maailmalla kuuluisaksi nouseva esikoisteos tekee Janet Framesta kirjailijan ja vie hänet muiden alan ammattilaisten maailmaan.

Kirjan aikataso vaihtelee lapsuuden muistoista aikuisuuteen. Kirjan ensimmäisessä osassa “Armeijamökki” kuvataan Janet Framen sairaalakokemuksia ja kirjailijan työtä vapautumisen jälkeen. Uuteen-Seelantiin hän ei tahdo kuitenkaan jäädä, sillä hän pelkää joutuvansa takaisin psykiatriseen sairaalaan.

Janet Framen matka jatkuu toisessa osassa “Peilikaupunki” Espanjaan ja Ibizalle, minne hän saapuu kirjoittamaan ja laajentamaan kokemusmaailmaansa. Kolmannessa osassa “Hyvin pieni lankakauppa” hän matkustaa Andorraan pieneen kylään.

Neljännessä osassa “Big Ben” Frame saapuu Lontooseen ja asuu ja työskentelee siellä 1957–1963. Lontoon matkan aikana hän palaa myös mielisairaalaan omasta tahdostaan. Kirjan viimeisessä osassa “Kakapo” hän palaa Uuteen-Seelantiin Kakapoon ja Oamaruun.

Teoksen minäkertoja kuljettaa lukijan lähelle päähenkilön sisäistä maailmaa. Hänen ajatuksensa ja tunteensa kuvataan rehellisesti ja koruttomasti. Kerronta soljuu eteenpäin kepeästi raskaista asioista huolimatta. Teoksen kieli on lennokasta ja runollisen kaunista. Jalonen on onnistunut maalaamaan sanoilla hengästyttäviä mielenmaisemia ja kohtauksia kirjailija Janet Framen inspiraatiorikkailta matkoilta.

Kirjan maailmankuva on synkistä sairaalavuosista ja päähenkilö Janet Framen kokemasta yksinäisyydestä ja alakuloisuudesta huolimatta toiveikas. Hän vapauttaa itsensä sinnikkyydellä ja oman kirjoittajan työnsä ansiosta. Matkoillaan hän kantaa mukanaan perheensä ja kuolleiden läheisten muistoa.

Kirjailijan elämänkaari kehittyy lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden kokemusten myötä värikkäänä ja mielenkiintoisena. Frame kuvataan kirjassa herkkänä ja vahvana, rankasta menneisyydestään luonnollisesti katkerana mutta lopulta itseensä ja elämään luottavana, määrätietoisena henkilönä.

Kuvitteellisen kokemusmaailman kuvauksena teos luo Janet Framesta myös rosoisen ja persoonallisen henkilön, jonka elämä on sisältänyt niin onnettomuutta kuin iloa sekä jännittäviä elämyksiä.

Oman paikan etsiminen on usein osa kirjailijan elämänpolkua. Teoksessa Janet Frame palaa kolmekymppisenä Euroopasta Uuteen-Seelantiin hoitamaan perheasioita. Koti voi löytyä kulkurivuosien jälkeen rakkaan meren läheisyydestä.

Merituulen ja suolan tuoksuinen teos onnistuu ilahduttamaan etenkin uusiseelantilaisen kirjailijan teosten lukijoita. Kirkkaus on liikuttava ja uskottava elämäkerrallinen romaani, jonka tapahtumat jäävät lukijan mieleen viipyilemään. Kirkkaus on vimmaisen elämänhalun ja luomisvoiman ylistys.

More Like This


Kategoriat


Kritiikit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat