Tapahtuma: Rotunda Open Mic Turun kaupunginkirjastossa

Rotunda Open Mic -tapahtuman juontaja Kalle Talonen ja kirjaston tapahtumavastaava Erika Woodard toivottavat kaikenikäiset avomikittäjät tervetulleiksi kirjastoon. Kuva: Rosa Aphalo.

Valtakunnallisella Lukuviikolla kirjastoista löytyy tavallista enemmän kirjallisuuspainotteista ohjelmaa kaikenikäisille. Turun kaupunginkirjasto teki tänä vuonna uuden aluevaltauksen ja aloitti Rotunda Open Mic -tapahtumallaan lavarunouden tuomisen kirjastoon.

Keskiviikkona 17.4. pääkirjaston Rotunda täyttyi uteliaista kasvoista, kun avomikkitapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa kaupunginkirjastossa.

Tapahtuman juontajana toimi toimittaja ja runoilija Kalle Talonen, joka tunnetaan myös kadun toisella puolella Bar Ö:ssä järjestetyistä Öpen Mic -illoista. Juontajan tehtävänä lavarunotapahtumissa on tehdä konsepti yleisölle tutuksi sekä innostaa paikalla olijoita tarttumaan mikkiin.

Talosella on tapana lukea muutama oma ”lämmittelyruno” tilaisuuden aluksi. Tällä kertaa kuultiin yksi juuri tapahtumaa varten kirjoitettu runo sekä otteita Talosen esikoisrunokokoelmasta Seiniin kirjoitetut (Kolera-kollektiivi, 2015).

Itseironisesti juontaja väläytti, että kyse on riman madaltamisesta mahdollisille esiintyjille. Juontajan tehtävänä on näyttää, ettei tilaisuudessa ole mitään jännittämistä. Lavarunotapahtumissa vallitsee avoin ilmapiiri ja kaikki esiintyjät otetaan lämpimästi vastaan.

Kirjaston puolesta tapahtumasta vastasi kirjastonhoitaja Erika Woodard, jonka mielestä on tärkeää, että kirjasto pyrkii tarjoamaan monipuolisesti erilaisia kirjallisuustapahtumia. Rotunda Open Mic järjestettiin kirjaston aloitteesta osana Lukuviikon ohjelmaa.

Woodardin mukaan open mic -tapahtuma sopi täydellisesti tämänvuotisen Lukuviikon Mun tarina -teemaan. Lavarunoudessa korostuu vahvasti omaäänisyys ja juuri oman äänen kuuluville nostamiseen tapahtumissa pyritään.

Jatkossa Woodardia kiinnostaisi tehdä lavarunouden osalta enemmän yhteistyötä esimerkiksi lukioikäisten parissa, joilla ei ole vielä pääsyä baareissa järjestettäviin lavarunotilaisuuksiin.

Kirjasto tapahtumaympäristönä on monella tapaa erilainen kuin baari tai ravintola, mikä voi houkutella paikalle myös erilaista yleisöä ja esiintyjiä. Kirjaston etuina ovat muun muassa esteettömyys ja vapaampi ympäristö. Kirjastotalo on avoin tila, joten tapahtumaan voi osallistua vaikka vain ohimennen muun kirjastokäynnin yhteydessä.

Järjestäjät ovat molemmat sitä mieltä, että lavarunoutta olisi tehtävä paremmin tunnetuksi Turussa – ja ihan kaikenikäisten keskuudessa. Lavarunous on käsitteenä monille tuntematon. Luenta- ja lausuntatilaisuuksia on toki järjestetty ennenkin, mutta open mic on vielä vieraampi konsepti.

Tämänkertainen kokemus oli kuitenkin positiivinen: ihmiset osoittivat uteliaisuutta ja mielenkiintoa. Lavarunoutta tullaan kuulemaan kirjastossa jatkossakin, sillä Rotunda Open Mic on aikomus järjestää uudelleen syksyllä.

More Like This


Kategoriat


Artikkelit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat