Tapahtuma: Poetry slamin SM-kisojen Helsingin karsinnat 16.4. Tenhossa

 

”Jos se on iigees se ei oo taidetta,

jos se menee viihteest se ei oo aitoa.”

Veera Ojola

 

Helsinkiläinen ravintola Tenho on toiminut erilaisten taideiltojen tapahtumapaikkana ennenkin, ja 15.4. siellä kuultiin lavarunoutta Helsinki Poetry Connectionin järjestämässä tilaisuudessa.

Harri Hertellin juontama tapahtuma oli poetry slamin SM-kisojen tämän vuoden toinen karsintakerta pääkaupunkiseudun runoilijoille. Lavarunouden kasvaneen suosion vuoksi Helsingissä karsintoja järjestetään peräti kolme.

Tavallisista runoesiintymisistä kilpailu eroaa siinä, että esiintymisaika on tarkkaan rajattu ja erilaisten varusteiden sekä rekvisiitan käyttö on kielletty. L­­­­avalla mitellään kolmen kierroksen verran, ja kierrosten parhaat sekä koko illan voittajan valitsee paikan päällä yleisön edustajista koottu tuomaristo.

Osallistua ja esiintyä voi myös taiteilijanimellä, kuten Helsingin ensimmäisen karsintakerran kärkikolmikosta huomaa: 3.4. voittajaksi nousi Nihkee Akka ja hänen peräänsä ylsivät Pastori LEKSI ja Samppa Varis.

Tenhossa on sopivaa tunnelmaa runoiltaan, eikä ravintolan utuinen ambienssi pettänyt tälläkään kertaa.

Lavan vasemmalla puolella oleva värikäs, geometrisin kuvioin koristeltu seinämaalaus sekä vastakkaisella seinällä roikkuvat taulut saivat hämärässä valaistuksessa taianomaisen auran ympärilleen.

Ihmisiä valui sisään Helsinginkadulta sitä tiheämpänä ketjuna mitä lähemmäksi aloitusaikaa päästiin. Tapahtuman alun odotusta tahditti kaiuttimista tulviva jazz ja vaihteleva musiikin tyylilajien kirjo.

Tenhon lavalla esiintyi tällä kertaa yhteensä neljätoista runoilijaa. Toiselle kierrokselle pääsi seitsemän esiintyjää, ja finaaliin jatkoi tasatilanteen vuoksi totutun kolmen sijaan neljä parhaaksi arvioitua lavarunoilijaa.

Illan aikana kuultiin lavarunoudelle ominaiseen tapaan sekä yleisöä suureen ääneen naurattavia esityksiä että hiljaisempaa, kuulijoita mietteliääseen ja jopa alakuloiseen tilaan saavaa runoutta – illan tunneskaala oli laaja. Kahdesta ääripäästä poikkesi omiin korviini eniten  Heikki Jalavan surrealistinen runous, joka oli ajoittain groteskia ja jopa makaaberia.

Illan kärkinelikko – Mikko Lehtonen, Taneli Kainulainen, Markka ja Veera Ojola – loisti esityksillään ja teksteillään jo ensimmäiseltä kierrokselta lähtien.

Lehtonen kirvoitti kierros kierroksen jälkeen yleisössä suunnattomia nauruaaltoja tekstiensä arkisten asioiden tarkkailusta kumpuavalla huumorilla. Iso osa komediasta tuli myös esiintyjän tavasta lausua runot varsin monotonisesti ja rytmiä taidokkaasti huumorin keinona käyttäen.

Kainulaisen runot käsittelivät esiintyjän elämää ja menneitä tapahtumia. Ensimmäisen kierroksen teksti kertoi edeltävästä kuukaudesta, joka oli runoilijan mukaan sisältänyt mullistuksia monella elämänalueella. Osa hänen tekstistään oli mielenkiintoisella tavalla listamaista: lueteltiin muun muassa lapsuuden ajan mielenkiinnon kohteita ja muita mieleen jääneitä asioita.

Illan esiintyjistä tilan otti parhaiten haltuun Markka. Hänen esiintymisensä oli räväkkää ja kovaa, tyyli sopi erinomaisesti muun muassa naiseutta ja seksuaalisuutta laajalti käsitteleviin teksteihin. Aiheena oli usein naisten toivottu tai oletettu passiivisuus ja alistuvuus, jota Markka rikkoi kovaäänisten esitystensä ja sanoitustensa kiertelemättömyydellä ja vulgaariudella.

Ojolan ääni oli läpi kierrosten rauhallinen ja vahva, ja runot rytmittyivät hyvin. Aiheet keskittyivät elämään ja ilmeisesti Ojolan omiin kokemuksiin. Toisen kierroksen ensimmäinen puolisko alkoi koskettavalla ja kaunisäänisellä laululla ja jatkui perinteisemmäksi runoudeksi, jossa oli lavarunoudelle ominaista rytmiä.

Tiukka ja pitkin iltaa esiintyjille suuria pistemääriä tuottanut kisa ratkesi lopulta tuomariston päätöksellä Markan voittoon. Palkinnoksi hän sai 50 euron lahjakortin Tenho Restobariin ja paikan olla yksi Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun kolmesta edustajasta 15.9. poetry slamin SM-finaalissa Korjaamolla. Sitä ennen Tenhossa kisaillaan vielä kolmas ja viimeinen karsintakerta 8.5.

Tulossa Helsingin viimeinen SM-finaalipaikkakarsinta: https://www.facebook.com/events/1011547529004257/

Järjestäjä: https://www.facebook.com/helsinkipoetryconnection/

Tulossa myös kesällä Tenho Poetry Slam -tapahtumia 5.6., 3.7. ja 7.8.

Teksti: Atte Koskinen

 

 

More Like This


Kategoriat


Artikkelit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat