Tapahtuma: Finncon – kirjallisuutta, fanitusta ja hyviä hetkiä

Vehka Liimatainen (vas.), Emmi Elomäki ja Karoliina Vuorinen jalkautuivat Finnconiin markkinoimaan Turun ylioppilasteatterin näytelmää Sudenmorsian, joka perustuu Aino Kallaksen tekstiin.

 

Finncon on Suomen suurin science fictioniin ja fantasiaan sekä muihin spekulatiivisen fiktion genreihin keskittyvä con-tapahtuma, jossa fandom eli fanien muodostama yhteisö kohtaa.

 

Coneissa ohjelmaa on laidasta laitaan: Finncon tarjosi esimerkiksi naamiaiset, lyhytelokuvanäytöksiä ja nörttikuoro Riverside Castlen esityksen. Finnconissa valtaosa ohjelmasta oli kuitenkin puheohjelmaa ja keskittyi kirjallisuuteen. Oli paneeleja Harry Potterin fanittamisesta ja LGBT-narratiiveista ulostulotarinoiden jälkeen, oli esitelmiä tekoälystä ja Peter Panista sekä tietysti kunniavieraiden puheet.

 

Kunniavieraat tähdittivät monipuolista ohjelmaa

 

Tänä vuonna Finnconissa nähtiin kunniavieraina eteläafrikkalainen kirjailija Lauren Beukes sekä suomenruotsalainen Maria Turtschaninoff. Tutkijakunniavieraana oli Merja Polvinen, Helsingin yliopiston yleisen kirjallisuustieteen dosentti ja englantilaisen filologian yliopistolehtori.

Kunniavieraat osallistuivat ohjelmaan sekä yksin että paneelikeskustelijoina. Heihin oli mahdollista tutustua myös intiimimmin kaffeeklatsch-tapaamisissa.

Kaffeeklatsch on con-tapahtumista tuttu ohjelmamuoto, jossa pieni, noin kymmenen hengen ryhmä pääsee keskustelemaan kunniavieraan kanssa kahvikupposen ääressä. Kaffeeklatschille voi ilmoittautua kuka tahansa, kunhan on ajoissa paikalla. Näissä tapaamisissa on helppo esittää kysymyksiä ja kertoa vaikutelmia kirjailijan teoksista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

 

Kunniavieras Lauren Beukesin kaffeeklatsch-tapaamisessa eli vapaamuotoisessa jutustelutilaisuudessa tapahtumapaikan kahviossa oli hilpeä tunnelma, vaikka aiheet olivat välillä rankkojakin: Beukes muun muassa kertoi, kuinka hänen etuoikeutettu asemansa valkoisena ihmisenä Etelä-Afrikassa on vaikuttanut häneen kirjailijana.

 

Kunniavieraiden ohella ohjelmassa oli lukuisia muita kirjailijoita ja harrastajia. Ohjelma rakentui pääasiassa ohjelmanumeroista, joita kuka tahansa oli voinut tarjota ehdolle. Niinpä ohjelma koostuikin pitkälti fandomin mielenkiinnon kohteista. Kirjoittamiseen liittyvästä ohjelmasta löytyi sekä vakavampia että kevyempiä näkökulmia.

Erityisesti huomion kiinnitti queer-tematiikan läsnäolo. Esimerkiksi  The Left Hand of Darkness, and beyond -paneeli luotasi Ursula K. Le Guinin klassikkoteoksen avulla sukupuolen moninaisuuteen liittyvän ajattelun muutosta viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana.

 

Vuoden kohokohta keräsi sarjan julkaisuja

 

Spekulatiivisen fiktion harrastajien keskuudessa Finncon on vuoden kohokohta. Siksi siellä tapahtuukin paljon. Finnconissa esimerkiksi julkaistaan paljon kirjoja: tänä vuonna yhteensä kuusi teosta.

Finnconissa on paljon kaikenlaista kauppatavaraa tarjolla, mutta erityisesti pienkustantajat ovat tarttuneet mahdollisuuteen tuoda kirjojaan esille. Niitä olivatkin pöydät väärällään.

Kirjoja julkaisivat ennen kaikkea spefi-harrastajayhdistykset. Turun tieteiskulttuurikabinetti julkaisi kaksi antologiaa, Espoon science fiction- ja fantasiaseura yhden, kun taas Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat julkaisivat kauhun kirjoittamiseen keskittyvän kirjoitusoppaan Tuoretta verta.

Myös pienkustantajat ottivat tilaisuudesta vaarin. Kuoriaiskirjat julkaisi Stepanin koodeksi -jatkumon, suomalaisten kehittämän kauhukirjallisuuden mythoksen, kolmannen novelliantologian Tulikirjaimet.  Osuuskumma julkaisi kansainvälisen suurprojektin, Steampunk International -novelliantologian, jossa on mukana kirjailijoita kolmesta eri maasta.

 

Kisat ja palkinnot rakentavat yhteisöä

Novellit ovat spekulatiivisen fiktion harrastajien suosiossa niin kirjoittajien kuin lukijoidenkin osalta. Yksi syy tähän ovat novellikilpailut, joita fandomin keskuudessa järjestetään rutkasti.

Nova-kirjoituskilpailu on tarkoitettu uusille kirjoittajille, jotka eivät ole vielä julkaisseet omaa teosta. Kilpailua järjestävät Turun Science Fiction Seura ry, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry sekä Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 134 novellia.

Voittaja paljastettiin Finnconissa, ja tänä vuonna voiton koppasi Jasmin Kuusela novellillaan “Parveke taivaan laidalla”.

Novan ajatuksena on, että kilpailussa annetaan palautetta. Finalistit saavat siis kukin palautteen tekstistään vuosittain vaihtuvalta tuomaristolta, jossa on mukana kirjailijoita ja alan harrastajia.

Novellien suosiosta kertoo myös Atorox-palkinto, joka sekin jaettiin Finnconissa. Atorox myönnetään edellisen vuoden parhaalle novellille, joka on ilmestynyt lehdessä, antologiassa, novellikokoelmassa tai muussa toimitetussa julkaisussa. Ehdokkaaksi voi kuka tahansa ehdottaa novellia. Voittaja ratkeaa äänestäjiksi ilmoittautuneiden antamien pisteiden perusteella.

Viime vuonna julkaistiin yhteensä 156 spefi-novellia, joiden joukosta nousi 23 ehdokasta. Näistä parhaaksi novelliksi valittiin Jenny Kangasvuon “Musta otsa”.

Tänä vuonna jaettiin myös uusi palkinto: Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura Finfar palkitsi Suomen parhaan spefi-gradun. Palkinnon voitti Silja Korkeamäen tutkielma ”It’s turning into a horror story.” Intermediaalisuus ja lajikytkökset pelin Alan Wake kertovissa teksteissä.

Silja Korkeamäki voitti ensimmäistä kertaa jaetun spefi-gradupalkinnon kirjallisuustieteeseen tehdyllä gradullaan, joka käsitteli Alan Wake -pelin kertovia tekstejä.

Voittajatutkielma käsittelee tunnettua suomalaista digitaalista peliä lajiteorian ja intermediaalisuuden näkökulmista. Gradu-palkinto on perustettu kannustamaan graduntekijöitä tarttumaan spekulatiivisen fiktion aiheisiin.

Korkeamäen gradu on hyväksytty Tampereen yliopistossa Suomen kirjallisuuden oppiaineessa, mutta palkintoa ei ole rajattu pelkästään kirjallisuusaiheisiin: ehdolla olleissa graduissa käsiteltiin myös muun muassa digitaalisia pelejä ja yhtä televisiosarjaa.

 

Iltabileissä irrotellaan hyvässä hengessä

 

Finnconin kohokohta ovat epäilemättä iltabileet, jotka järjestettiin tänä vuonna panimoravintola Koulussa. Tarjolla oli monenmoista ohjelmaa, kuten Filkkifriikit-kuoron esiintyminen. Filkit ovat uudelleensanoitettuja tuttuja kappaleita, jotka yleensä käsittelevät fandomin tai spekulatiivisen fiktion aiheita.

Bileissä jaettiin myös naamiaisten palkinnot. Naamiaisissa oli esillä erilaisia cosplay-asuja populaarikulttuurin hahmoista. Tänä vuonna läsnä olivat muun muassa musta haltia Drizzt Do’Urden sekä postapokalyptiset selviytyjät Mad Max ja Furiosa. Tuttuun tapaan varsinaista voittajaa ei julistettu, vaan jokainen osallistuja sai palkinnon jostakin ansiostaan.

Suvi Kauppila osallistui naamiaisiin cosplay-asullaan Drizzt Do’Urden, joka on R.A. Salvatoren kirjoissa seikkaileva drow-haltia.

Finncon on suomalaisten spekulatiivisen fiktion harrastajien muodostaman yhteisön vuosittainen kohokohta, jossa yhteisö kohtaa, luo uusia suhteita ja palkitsee ansioituneita. Tapahtuma on faneilta faneille tehtyä sisältöä, johon kuka tahansa voi osallistua.

More Like This


Kategoriat


Artikkelit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat