Kritiikki: Turku Impro Festivalin avajaisillassa jatkuvajuonista esitystä ja spin-off-musikaalia

Turku Impro Festival
Turun Ylioppilasteatteri ja Tanssitiimi
15.–19.5.2019

Neljättä kertaa järjestettävän Turku Impro Festivalin avajaisillassa nähtiin kaksi toisiinsa kietoutuvaa esitystä, kun lavalla hynttyyt yhteen löivät Sic ja Läsnäolopakko.

Edellä mainituista jälkimmäinen on Turun ylioppilasteatterin alainen, vuonna 2011 perustettu improvisaatioryhmä. Sic puolestaan on perustettu vuonna 2013. Ryhmä on erikoistunut jatkuvajuonisten esitysten improvisoimiseen. Festarien avajaisillassa yhteistyön hedelmänä nähtiin teatteriesitys ja siihen perustuva spin-off-musikaali.

Ensimmäisen puoliajan näytäntöön sai yleisön edustaja ideoida tapahtumapaikan; kaikki muu oli näyttelijälähtöistä hahmoista tilanteisiin, vuorosanoista kohtauksiin.

Genren ajatuksen mukaisesti luomistyö tapahtuu improvisoiden. Näyttelijät sen paremmin kuin katsojatkaan eivät varmuudella tiedä, mihin lavalla kehittyvä tarina ja esiintyjien välinen synergia vie.

Improvisoidun, hautausmaalta alkunsa saaneen esityksen päähenkilöpari, veljekset Joakim ja Petri, jotka eivät itsekään välillä muistaneet kumpi on kumpi, löysivät nopeasti hahmojensa syvimmän olemuksen.

Improvisaatiolle tyypillinen yhdistelmä, tahaton ja tahallinen komiikka, vastaanotettiin yleisössä hersyvällä naurulla. Humoristiset ja monipuoliset hahmot saivat katsojan puolelleen.

Luonteva flow ylläpiti jännitystä. Satunnaista poikkeusta lukuunottamatta dialogi tai kohtaukset eivät junnanneet paikoillaan tai pitkittyneet liikaa. Näytelmän aikana luodut konfliktit saatettiin loppuun uskottavalla ja katsojaa tyydyttävällä tavalla. Säestys oli omiaan luomaan tunnelmaa ja kehystämään kokonaisuutta.

Veljesten rakennusprojektin ja hautausmaan murhanhimoisen työilmapiirin puitteissa nähtiin lukuisia pienempiä rooleja, joista yleisö sai valita mieleisensä äänestämällä. Äänestyksen voittanut sivurooli pääsi keskiöön toisen puoliajan spin-off-musikaalissa.

Musikaalin alussa elementtejä lisäiltiin hengästyttävää tahtia, mutta kaikki osa-alueet konstruoitiin yhdeksi eheäksi kokonaisuudeksi. Tarinassa omien konfliktiensa kanssa painivat rikosetsivät, poliisilaitoksen harjoittelijat ja kynäluukun työntekijä kohtasivat tarinan antagonistit, pahemman luokan pankkiryöstäjät.

Kaikkien henkilöhahmojen draaman kaaret saatiin kuin saatiinkin päätökseen. Poliisilaitoksen mykkä tuolipoika varasti show’n humoristisella, vähäeleisellä mimiikallaan ja nousi melko yllättäenkin statistista päähenkilön älykkääksi aisapariksi.

Tarinan kulkua edesauttavat, improvisoidut lauluosuudet stemmoineen tuntuivat löytyvän kuin itsestään.

Turku Impro Festivalin esitykset Turun ylioppilasteatterilla 15.–19.5.2019. Lisäksi ohjelmistossa työpajoja Turun ylioppilasteatterilla sekä Tanssikoulu Tanssitiimin tiloissa.

Lisätietoja ja ohjelmistosta: https://www.turkuimprofestival.fi/.

More Like This


Kategoriat


Kritiikit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat