Kritiikki: Kun ympäristöongelmat tulivat lastenteatteriin

Utu ja Myrsky – Muovimeren pelastuspartio
Jenni Korpela (ohj.) ja Potkuri Ensemble (käs.)
Ensi-ilta: 11.2.2020

Lastenteatteri tai pikemminkin koko perheen teatteri on lajina kaksipiippuinen juttu. Kun yleisö on innoissaan, se on todella innoissaan ja vastaanottavainen. Tärkeintä on niin sanottu ryhmädynamiikka eli miten yleisö toimii kokonaisuutena ja kun kyse on osallistavasta teatterista, on vuorovaikutus tärkeää myös yleisön ja esiintyjien välillä.

Koko perheen teatteria ei kuitenkaan ole suunnattu vain lapsille, joten myös aikuisyleisö on saatava viihtymään.

Utu ja Myrsky – Muovimeren pelastuspartio on Potkuri Ensemblen ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto, jota esitetään Kaupunginteatterin Sopukassa. Esitys on paikoittain laahaavasta rytmistään huolimatta upottava, joten huolta lasten viihtymisen suhteen ei ole.

Ines Kakkonen ja Tuulia Lindholm. Kuva: Eevamaija Virtanen.

Esityksen kaksi hahmoa, Utu ja Myrsky, ovat loistavan nokkela ja toisiaan täydentävä parivaljakko – toinen nörtti ja toinen hulivili.

Taustatarinan mukaan he putosivat aikoinaan laivan kyydistä ja uivat läheiseen majakkasaareen, jonne he perustivat oman retkikuntansa. Saarelle ajautuneesta muoviroskasta he ovat onnistuneet kasaamaan kaikenlaista – viimeisimpänä sukellusveneen.

Valtavan muoviroskamäärän edessä parivaljakon mieliin hiipii häiritsevä kysymys: mistä se kaikki on peräisin? Brittiantropologi Mary Douglasin mukaan lika on ainetta väärässä paikassa. Utu ja Myrsky näkevät asian aluksi päinvastaisesti – he eivät tunnista roskia roskiksi, koska ne vaikuttavat heistä hienoilta ja monesti myös käyttökelpoisilta asioilta ja esineiltä.

Keltaisella sukellusveneellään kaksikko tekee matkan meren pohjaan, mutta kun meduusoistakin roikkuu roskia ja valaskin voi huonosti vatsassaan olevan muovimäärän vuoksi, Utu ja Myrsky tunnistavat, etteivät roskat kuulu mereen.

Utu ja Myrsky on kovin ajankohtainen, kantaa ottava ja tiedostava esitys. Se kannustaa yleisöään roskienkeruuseen, ja pienet kätöset poimivatkin roskat katsomosta innolla, kun Utu ja Myrsky niin pyytävät.

On kuitenkin surullinen ajatus, että nykypäivän lapset joutuvat jo alle kouluiässä kohtaamaan ihmisen ympäristölle aiheuttamat tuhot ja ottamaan aiheen huolekseen. Esitys tarjoaa painavaa ajateltavaa siis myös vanhemmille sukupolville.

Turun Kaupunginteatteri: Utu ja Myrsky – Muovimeren pelastuspartio

Ohjaus: Jenni Korpela
Käsikirjoitus: Potkuri Ensemble
Esiintyjät: Ines Kakkonen ja Tuulia Lindholm
Musiikki: Maron Lahdenperä
Valosuunnittelu: Paul Damade
Tuotanto: Potkuri Ensemble ja Turun Kaupunginteatteri
Juliste: Touko Miikkulainen

More Like This


Kategoriat


Kritiikit

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat