Artikkeli: Kaarna Kustannus auttaa uusia tekijöitä taidekentälle

Turkulainen taiteilijakollektiivi ja indiekustantamo Kaarna Kustannus on uusi tulokas Suomen kulttuurikentällä. Lumoojan haastattelussa Kaarnan kolme perustajaa kertovat toiminnastaan ja tavoitteistaan.

Maaliskuussa kulttuuri- ja taidealasta kiinnostuneet turkulaiset Julia Heino, Karoliina Tervonen ja Pinja Tervonen pohtivat haluavansa tehdä yhdessä jotain mielekästä liittyen kirjallisuuteen. Pian syntyikin ajatus pienkustantamon perustamisesta. 

”Kaikki me olemme kiinnostuneita kirjallisuudesta ja kuvataiteista, ja aloimme miettiä, voisimmeko yhdessä tehdä jotain”, Karoliina kertoo. ”Myös yleinen maailmantilanne pisti pohtimaan, mitä haluaa oikeasti tehdä.”

”Haluaisimme jättää jäljen kulttuuri- ja taidekentälle”, Pinja jatkaa.

Nykyistä kenttää Kaarnan perustajat pitävät rikkaana ja monipuolisena, mutta he näkevät tilaa riittävän myös jollekin uudenlaiselle.

”Haluamme kokeilla, voisiko kuvataidetta ja kaunokirjallisuutta yhdistää”, Karoliina pohtii.

Koronakevään aikana alkunsa saanut Kaarna Kustannus muotoutui nopeasti ja tehokkaasti yhdessä ideoimalla. 

”Meillä synkkasi hyvin, ja kokoonpano oli sopiva. Olemme aika samanhenkistä porukkaa”, Pinja kuvailee. 

Perusteellisen taustatyön ja etätapaamisten jälkeen toiminta lanseerattiin toukokuussa, ja ensimmäiset julkaisut ovat tiedossa jo kesän lopulla. 

Kokeilevaa taidetta ja verkostoitumista

Kaarna Kustannuksen toiminnan keskiössä on kaunokirjallisuuden julkaiseminen. Pienkustantamo erottaa itsensä kooltaan suuremmista ja kaupallisemmista toimijoista.

Kustantamo haluaa nostaa esiin valtavirrasta poikkeavaa taidetta ja tekstejä sekä uusia tekijöitä. Kaarnan jäsenet kuvaavat toimintaansa eräänlaiseksi ponnahduslaudaksi.

Indiekustantamo Kaarnaa kiinnostaa kaunokirjallisuus laidasta laitaan, mutta etenkin kokeileva ja lajirajoja haastava kirjallisuus otetaan kustantamossa huomioon.

”Meitä kiinnostaa taide, joka häilyy kuvataiteen ja kaunokirjallisuuden rajoilla. Annamme mielellämme mahdollisuuden uusille hybridimuodoille ja kokeilevalle taiteelle”, Karoliina kuvailee.

Kirjallisuuden lisäksi Kaarna toimii siis kuvataiteilijoiden julkaisualustana.

”Haluamme antaa näkyvyyttä kuvataiteilijoille niin, että he voisivat tuoda töitään esille meidän avullamme ja saada esimerkiksi kuvittajan töitä”, Karoliina kertoo. 

Tavoitteena on tutustuttaa taiteen tekijöitä keskenään.

”Taiteilijakollektiivilla tarkoitamme sitä, että haluamme tuoda yhteen kirjoittamisesta ja kuvataiteesta kiinnostuneet ja auttaa ihmisiä verkostoitumaan”, Julia toteaa.

Toiminnan keskiössä on muun muassa toistaiseksi tuntemattomien taiteilijoiden tukeminen sekä vihreät arvot.

”Keskitymme pieneen tarvepainatukseen ja esimerkiksi e-kirjoihin”, Pinja kuvailee kustantamon ekologisuusperiaatteita ja täsmentää: ”Emme paina mitään turhaan.” 

”Myös kotimaisuus on tärkeää”, Julia lisää. 

Kaarna Kustannuksen ensimmäinen teos on tarkoitus julkaista myöhemmin kesällä – kyseessä on ekokriittinen runokokoelma. Lisäksi kesän loppupuolella Kaarna julkaisee myyntiin kuvataideprinttejä. 

Kustantamo lanseerasi vasta hiljattain verkkosivunsa ja somekanavansa, mutta yhteydenottoja on tullut jo nyt paljon. Varsinainen käsikirjoitushaku alkaa kuitenkin syksyllä 2020. 

”Meillä on ennalta määrätty hakuaika, jotta voimme varmistaa, että ehdimme tutustua kaikkeen saapuneeseen materiaaliin rauhassa ja että jokainen saa ansaitsemansa huomion”, Julia ja Karoliina täsmentävät. 

Vaikka kokeileva taide kiinnostaa Kaarnan perustajia, kaikenlaisen kaunokirjallisuuden ja kuvataiteen tekijät ovat tervetulleita tarjoamaan teoksiaan Kaarnalle.

”Saa lähettää minkälaisia käsikirjoituksia tahansa, ei tarvitse jännittää, että onko tämä nyt juuri sitä mitä haetaan”, Julia toteaa. ”Usein ensimmäinen ehdotus on se, mistä lähdetään kehittämään.”

Taidepuolella julkaisumuodot määrittyvät sen mukaan, millaista materiaalia kustantamolle tarjotaan. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kaarna Kustannuksen ovat perustaneet turkulaiset Pinja Tervonen (vas.), Karoliina Tervonen ja Julia Heino.
Kuva: Valokuvaaja Suvi Enala

Tervetullut olo 

Kaarnan perustajat kuvailevat innokkaina sitä, miten hienon vastaanoton kustantamo on saanut jo nyt:

”On todella tervetullut olo. Ihmiset ovat ottaneet tosi hyvin vastaan ja olleet kiinnostuneita”, Julia kertoo. 

”Olemme saaneet paljon onnitteluita muilta toimijoilta ja yhteydenottoja”, Karoliina jatkaa ilahtuneena.

Ihmisten kiinnostus kertoo myös siitä, että taidekentällä on tilaa.

”Tuntuu, että kaltaisellemme pienelle toiminnalle on oikeasti tarvetta”, Pinja pohtii. ”Haluamme olla myös helposti lähestyttäviä.”

”Kaunokirjallisuuden kenttä vaikuttaa todella avoimelta. On ollut kiva aloittaa, ja odotammekin innolla, että pääsemme tekemään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi erilaisiin taidetapahtumiin olisi kiva osallistua”, Karoliina sanoo. 

Lisää Kaarna Kustannuksesta:

kaarnakustannus.com
Instagram: kaarnakustannus
Facebook: kustannuskaarna

Seuraava hakuaika Kaarna Kustannuksen kirjailijaksi ja kuvataiteilijaksi on syksyllä 2020. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Taustalla kielen ja kulttuurin asiantuntijoita

Kaarna Kustannuksen perustajajäsenet ovat sekä suomen kielen että kulttuurin ja taiteen monipuolisia ammattilaisia. Julia Heino ja Karoliina Tervonen ovat opiskelleet Turun yliopistossa suomen kieltä sekä muun muassa kirjallisuustieteitä ja luovaa kirjoittamista. 

Tällä hetkellä viestintätöitä tekevällä Julialla on kokemusta myös esimerkiksi kustannustoimittamisesta työskenneltyään Otavalla. 

Suomen kielen ja kirjallisuuden opettajana työskentelevä Karoliina on itse runoilija, jonka tekstejä on julkaistu antologioissa, nokturno.fi-sivustolla sekä Lumoojan Lähde-numerossa (3/2019). 

Pinja Tervosen tausta on arkeologiassa ja monissa kulttuurin tutkimuksen opinnoissa. Pinja työskentelee myös kuvataiteilijana, ja hänen taidettaan on julkaistu muun muassa Louhisaaren kartanon Myrkkykasviesitteessä (2018). Pinjan suunnitelmissa on lastenkirjan kirjoittaminen ja kuvittaminen.

More Like This


Kategoriat


Artikkelit Haastattelut

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat