Tiedote: Paikalla-teatterifestivaali – avoin tekstihaku

Psykomaantiede ja tilojen politiikka. Millaisia mielenmaisemia on alueilla, metsillä, kaupungilla? Kenelle tila kuuluu? Kuka tilaan pääsee ja kuka sinne saa jäädä? Mikä on sinun (turvallinen) tilasi? Voiko tilassasi hengittää? Onko tila enemmän kuin sen kokemus?

Kirjoittajayhdistys Kapustarinta järjestää yhteistyössä Teatteri Maneerin kanssa Paikalla-teatterifestivaalin keväällä 2021. Festivaalille etsitään nyt teemanmukaisia näytelmäkäsikirjoituksia. Tekstihaku jatkuu vuoden loppuun asti.

Paikkaa ja aikaa, tiedostamatonta ja psykologiaa tarkastelevia tekstejä voi tarjota Kirjoittajayhdistys Kapustarinnalle sähköpostitse osoitteeseen kapustarinta@lumooja.fi. Pienoisnäytelmiä ja kohtauksia voi lähettää 31.12.2020 asti. Valituksi tulleita tekstejä muokataan ja ohjataan yhdessä työryhmän ja kirjoittajien kesken hankkeen edetessä näyttämölle.

Teatterifestivaalin teema, paikka ja sen psykologinen ja filosofinen merkitys, on saanut innoituksensa situationistisen liikkeen ajatuksista. Situationistien näkemyksen mukaan ihmisen olisi vapauduttava kapitalistisesta alennustilasta rakentamalla vaihtoehtoisia tilanteita ja tilaisuuksia.

Teema yhdistyy psykomaantieteeseen, joka tarkastelee uudestaan modernia kaupunkisuunnittelua ja kartoittaa rakennetun ja luonnollisen ympäristön merkitystä tunteissa ja käytöksessä. Erilaisissa paikoissa – kaupungeissa, maaseudulla, kotona, ulkona – on paljon sekä konkreettisesti havainnoitavia että abstrakteja, alitajuisia elementtejä. Mikä tilassa nousee tajuntaan, mikä jää tiedostamatta? Yksi tilan kokemisen elementti on myös aika. Ovatko tila ja aika oikeastaan edes toisistaan eroavat, onko tilan kokemus aina sidottu aikaan ja toisaalta onko aika tilan välttämätön elementti?

Yksi tapa lähestyä vaikka kotikaupunkinsa katuja on dérive, kuljeskelu ja harhailu. Ympäristön tarjoamia impulsseja voi seurata, paikkoja ja kohtaamisia tarkkailla tietoisesti. Myös muistojaan voi tarkastella: voi palauttaa mieleensä paikan tai hetken, joka vaikuttaa edelleen. Onko tilan muisto tuoksu, ääni, silmin havaittava ympäristö, kenties vain tunne, kuten pelko, rakkaus, ahdistus, ilo, karvas, makea, kova, pehmeä…?

Paikalla-festivaali järjestetään pienessä ja tunnelmallisessa Teatteri Maneerissa, joka sijaitsee Turun keskustassa Puutorin viereisellä sisäpihalla osoitteessa Maariankatu 1. Teatterilla toimiva Teatteriryhmä Maneeri ry on festivaalin yhteistyökumppani.

Teatteriryhmä on toiminut vuodesta 1986, ja sen pommisuojaan rakennettu kiintopiste on ollut yhdistyksen käytössä vuodesta 2007 lähtien. Vuodesta 2017 alkaen Maneerissa on vietetty ”Kokeellista kevättä”. Siksi tutkiva ja mahdollisuuksia pursuava festivaali sopiikin hyvin Maneerin tiloihin ja ohjelmistoihin.

Festivaalista vastaava kirjoittajayhdistys Kapustarinta ry julkaisee Lumooja-lehteä sekä järjestää Nuorten Open Mic -toimintaa ja kirjoituskursseja. Yhdistyksen tavoitteena on edistää uusien kotimaisten kirjoittajien tunnettuutta ja verkostoitumista sekä luoda tekijöille julkaisu- ja esiintymismahdollisuuksia.

Yhdistys on järjestänyt Turussa lukuisia elävän kirjallisuuden tapahtumia, joissa nuoret kirjoittajat pääsevät esittämään tekstejään ja tutustumaan toisiinsa. Yhdistys tekee myös yhteistyötä muiden kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistysten kanssa.

Tarkempia tietoja tai ohjeistusta voi kysellä Kapustarinnan hallituksen puheenjohtaja Laura Rostenilta osoitteesta lauramrosten@gmail.com.

Työryhmähaku käynnistyy 28.11. starttipäivällä, seuraathan tiedotusta!

Tutustu järjestäjiin:

Kapustarinta ry
Teatteri Maneeri

 

 

More Like This


Kategoriat


Tiedotteet

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat