Luovan kirjoittamisen joulukalenteri: 10. luukku – Kotikulmista näyttämö

Aina ei tarvitse lähteä kauas aiheen perään. Nyt kirjoitetaan läheltä ja otetaan tapahtumapaikaksi oma asuinalue.

Tänään tutkaillaan omaa kotipaikkakuntaa ja vielä tarkemmalla rajauksella lähiympäristöä ja naapurustoa.

Voit valita tekstillesi minkä tahansa muodon. Voit kirjoittaa runoa tai proosaa tai vaikkapa monologin. Tehtävänanto on lyhyt ja ytimekäs: kirjoita kotikulmistasi.

Mieti, mitä erityispiirteitä asuinalueellasi on. Onko alueella luontoa? Millaisia rakennukset ovat, entä tiet? Onko alueella palveluita, yrityksiä tai vapaa-ajan aktiviteetteja? Mitä kotikulmillasi kuljeksija näkee?

Voit lähteä kävelylle ja tarkkailla ympäristöä kuin olisit turisti. Huomaatko asioita, jotka olet aiemmin sivuuttanut kokonaan? Ovatko rakennukset sen värisiä kuin muistelit, onko asvaltti sileä vai halkeillut, kajastaako ikkunoista valoa ja kuuletko ihmisten ääniä, vai onko naapurusto autio?

Löydätkö jotain sellaista, mistä haluaisit kirjoittaa?

”Runoilijalla saattaa olla taipumusta harhailla sfääreissä ja syleillä maailmaa liian yleisellä tasolla. Silloin on hyvä kehittää lähinäköä ja zoomata suurista aiheista ainakin välillä ihan siihen lähelle, kävelyetäisyydelle, ja yrittää tehdä merkittäviä havaintoja konkreettisesta, jokapäiväisestä ympäristöstä.”

Näin pohtii turkulainen runoilija Juha Kulmala. Hän on myös runotapahtumia järjestävän Runoviikko ry:n hallituksen puheenjohtaja, ja yhdistyksessä onkin mietitty lähiaikoina kotikaupunkiin sijoittuvaa runoutta.

Työn alla on Turun runokartta eli kokonaisuus, joka kerää kartalle Turkuun sijoittuvaa runoutta. Minne sinun runosi tai muut tekstisisi Suomen kartalla asettuvat? Millaiset maisemat toimivat näyttämönä kirjoituksillesi?

Alueen kuvailu on yksi osa tämän päivän tehtävää. Kerrostalojen julkisivujen taakse ja pellonlaitojen tuolle puolen kätkeytyy kuitenkin myös paljon tarinoita. Mitä oikeastaan haluaisit kaunokirjallisin keinoin kotiseudustasi kertoa?

Valitse kirjoituksellesi teema ja aihe. Mitä haluat kertoa, minkä avulla kerrot sen?

Mieti, millaisiin asioihin olet aiemmin kiinnittänyt huomiota, ja mitä ehkä voisit kirjoitusharjoituksen yhteydessä pohtia enemmänkin. Mitkä asiat ovat kulmillasi arjessa tärkeitä, mikä on hyvin ja mitä ehkä haluaisit muuttaa? Onko naapurustosi yhteisö, joka voisi toimia laajemminkin yhteiskunnan peilinä?

”Jos oikein pinnistää, löytää ainekset myös suurten ja ikuisten teemojen pyörittelyyn. Ja juuri se pinnistely kehittää runoilijalle välttämätöntä herkkyyttä”, Kulmala miettii lähiympäristöstä kirjoittamisesta.

Minkä teeman sinä voisit tuoda kotiseutusi avulla esiin?

Kulmala lainaa William Blakea:

“’To see a World in a Grain of Sand / And a Heaven in a Wild Flower / Hold Infinity in the palm of your hand / And Eternity in an hour.’ Hiekanjyvien ja kukkien paikalle voi laittaa vaikka mitä tutun ympäristön yksityiskohtia, ja ‘ikuisuus hetkessä’ on juurikin suurten merkitysten näkemistä tutuissa tilanteissa”, Kulmala miettii.

Vaikka kirjoittajalla on rajattomasi mahdollisuuksia sijoittaa runoja ja kertomuksia minne tahansa, aina ei tarvitse lähteä kauas.

”Maailma alkaa heti ensimmäisen oven takaa”, Kulmala muistuttaa.

Huomioi kirjoitusharjoituksessa seuraavat asiat:

  • Valitse tekstillesi muoto – kirjoittaisitko runon vai novellin? Haluaisitko kokeilla pelkkää dialogia vai sanoittaisitko laulun?
  • Päätä kirjoituksellesi aihe ja teema.
  • Haluatko kertoa tarinan, näyttää jotain tai kysyä jotain? Haluatko maalailla maisemia ja näyttää lukijalle luonnonrauhan vai voisitko kuljettaa hänet raitiovaunujen kolkkeeseen kotikadullesi? Haluatko käyttää asuinaluettasi kuvana jollekin koko yhteiskuntaa koskettavalle asialle?
  • Mieti, miksi haluat kirjoittaa juuri niistä asioista, jotka valitset. Jotta kirjoitus voi välittää lukijalle tavoittelemasi asiat ja tunteet, sinun täytyy tietää ja tunnistaa aiheesi ja teemasi hyvin itse.
  • Onko kirjoituksessasi henkilöhahmoja? Mikä heidän merkityksensä kirjoitukselle on, ovatko he keskiössä vai auttavatko he sinua kertomaan tarinan?
  • Pyri esittämään asuinalueesi siten, että aluetta tuntematon lukija saisi kosketuspintaa sanoittamaasi ympäristöön tekstisi kautta. Anna jonkun toisaalla asuvan lukea teksti ja kysy, millaisen kuvan hän asuinalueestasi saa.
  • Anna jonkun samalla alueella asuvan lukea teksti ja kysy, kuinka kotikulmat näyttäytyvät hänelle tekstin myötä.
  • Jos haluat lisähaastetta, kokeile tätä: Yritä tehdä kotipaikastasi tunnistettava, ilman että käytät nimiä tai muita suoraviivaisi tunnistetekijöitä. Kuinka voit muilla keinoin näyttää kotikulmasi, piirtää tunnistettavan maiseman lukijalle?

Lähde siis pienelle kävelylenkille, katsele uusin silmin tuttuja kulmia ja siirrä sen jälkeen siivu asuinaluettasi kirjoitusharjoituksen myötä paperille!

P.S. William Blaken runon ”Auguries of Innocence” löydät kokonaisuudessaan täältä.

Teksti: Elina Laine
Kuva: Shane McKnight/Unsplash

More Like This


Kategoriat


Kirjoitusharjoitukset

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat