Luovan kirjoittamisen joulukalenteri: 11. luukku – Tila, jossa kirjoitan

Tiedätkö, mikä on sinulle optimaalinen kirjoitusympäristö? Yhdestoista luukku sisältää toistuvan harjoituksen, jonka avulla voit tarkastella kirjoitustapojasi ja etsiä itsellesi suotuisia kirjoitustiloja.

Tänään ryhdytään etsimään kirjoittamiselle sopivia tiloja. Tiloja on erilaisia – ainakin ympäristö, oma keho ja mielentila. Oletko tutkaillut, millaisissa olosuhteissa tekstiä syntyy parhaiten?

Päivän kirjoitusharjoitus on oikeastaan viikon mittainen kirjoitusharjoitusputki. Kokeile viikon ajan kirjoittamista erilaisissa konkreettisissa tiloissa ja vaihtuvista mielenmaisemista käsin. Saat jokaiselle seitsemälle päivälle saman, pienen kirjoitustehtävän. Tee se Emilia Karjulan ohjeistaman kirjoittamisrauhan puitteissa päivittäin vaihtuvissa erilaisissa tiloissa, ja kirjaa ylös havaintosi ympäristön ja olotilan vaikutuksista, tuntumasta ja tunnelmista.

Karjula antaa ohjeen, kuinka itselleen kannattaa varmistaa kirjoittamisrauha:

”Julista kirjoittamisrauha.

Tee itsellesi selväksi, että kirjoittamisesi ansaitsee aikaa ja tilaa.

Kalenteroi itsellesi kirjoitushetki ja julista sen ajaksi kirjoittamisrauha. Voit tehdä julistuksen monella tavalla. Itse tapaan kirjoittaa sanan ”Kirjoittamisrauha” johonkin näkyville. Merkitsen näkyviin myös kellonajan, jonka rauha on voimassa. Kun keskittyminen huojuu tai kuvittelen, että minun pitäisi tehdä jotain muuta kuin kirjoittaa, katson sanaa. Usein se auttaa.

Kirjoittamisrauhan voi julistaa vaikka kymmeneksi minuutiksi kerrallaan.”

Kokeile viikon ajan konkreettisesti erilaisia tiloja ja tarkastele sitä, miten tila vaikuttaa kirjoittamiseen ja mitkä tekijät vaikuttavat tilan kokemiseen.

Koronan rajoittaessa julkisiin tiloihin menoa ja talvisään rajoittaessa ulkona kirjoittamista, sovella käytettävissä olevia tiloja. Voit uusia harjoituksen kesällä, ja kokeilla sitä, miten esimerkiksi rannalla tai puistossa kirjoittaminen vaikuttaa keskittymiseen, tekstintuottoon ja kirjoitusfiilikseen!

Hae erilaista tilaa istumalla paitsi työpöydän ääressä niin myös lattialla, keittiössä ja sohvannurkassa. Kokeile seistä, jos löydät sopivan tason kirjoitusvälineille tai läppärille!

Kellota kirjoitusrauha ennalta ja valitse erilaisia vuorokaudenaikoja. Pyri kirjoittamaan joskus aikaisin aamulla, toisinaan ennen nukkumaanmenoa. Kokeile kirjoittaa tauolla kesken päivän, töiden jälkeen ja niin edelleen. Eri ajankohtien myötä lähtöolotila todennäköisesti vaihtelee viikon mittaan. Joskus voi olla virkeämpi olo kuin toisinaan, ja joskus saattaa pyöriä enemmän aivan muita asioita mielessä. Huomioi, miltä tuntuu ennen kirjoittamista, kirjoittamisen aikana ja sen jälkeen.

Tehtävän kulku:

  • Kirjaa ylös paikka ja se, miten paikassa olet. Istutko, istutko mukavasti? Onko kehosi jännittynyt vai rentoutunut? Tunnetko esimerkiksi nälkää, tai onko sinulla kahvikuppi kirjoittamisen kyytipojaksi? Kuuletko ääniä vai onko ympäristö hiljainen?
  • Kirjaa ylös mielialasi ja olotilasi. Oletko rauhallinen vai hermostunut? Tunnetko itsesi energiseksi vai väsyneeksi? Mitä mielessäsi pyörii?
  • Käytä Karjulan ohjetta noudattava kirjoitusrauha siihen, että kirjoitat vapaana virtaavaa tajunnanvirtaa, jonka aloitat joka päivä sanoilla ”Toisin kuin eilen, tänään minä…”. Aloitus ei välttämättä ole ihan helppo, mutta kun keksit mistä lähdet kirjoittamaan, laita kello piippaamaan kymmenen minuutin päästä ja kirjoita sen aikaa keskeytyksettä. Voit kirjoittaa koko kymmenminuuttisen siitä, mistä tekstisi alkaa, tai mielesi voi kuljettaa sinut aivan muualle. Aiheet saavat siis rönsytä alkuperäisestä aloituksesta. Voit aloittaa kirjoittamalla joulukuun ensimmäisistä pellillisestä piparkakkuja ja päätyä lapsuutesi kesiin tai tulevaisuudenhaaveisiin.
  • Kun aika loppuu, kirjoita loppuun keskeneräinen ajatuksesi.
  • Silmäile tekstisi läpi ja ympyröi kolme tärkeintä kohtaa. Mieti ja kirjaa ylös, mikä sai sinut kirjoittamaan juuri ne asiat.
  • Kirjoita ylös lyhyesti miltä juuri tänään tuntui kirjoittaa, ja millainen olo on kirjoittamisen jälkeen. Onko se erilainen kuin ennen kirjoittamista?
  • Käy viikon kuluttua läpi kaikki tekstisi pohdintoineen. Millaisia havaintoja teet kirjoitusympäristön, olotilan ja vireen vaikutuksista kirjoitustyölle? Miten voisit hyödyttää havaintojasi kirjoitusrutiinin ylläpidossa? Mieti, millaiset asiat vaikuttivat kirjoittamiseen – huomioi pienetkin yksityiskohdat. Yllätytkö jostain?

Hyödynnä kokoon saamasi materiaali viikon jälkeen. Pohdiskele kirjoittamisen tilaa ja pyri rakentamaan itsellesi suotuisat olosuhteet kirjoittamiselle. Voit jatkaa tarkastelua pidempään, seuraa vaikkapa kuukauden ajan millaisissa olosuhteissa ja mielentiloissa kirjoittaminen sujuu jouhevimmin. Oletko enemmän aamu- vai iltakirjoittaja? Virkistääkö kahvi, vai saako se ajatuksen harhailemaan pois paperista? Onko kylläisenä hyvä kirjoittaa, vai väsyttääkö ruokailun jälkeen? Milloin ja miten levoton mieli on helpointa rauhoittaa työskentelyä varten?

Muista, että voit hyödyntää myös tehtävässä tuottamiasi tekstejä. Niistä löydät varmasti ideoita ja aineksia moniin eri kirjoituksiin!

Lukuvinkki:

Ntamo on julkaissut Emilia Karjulan tuoreen kirjoittamisen väitöskirjan Sommitellut muusat. Rituaali ja leikki luovan kirjoittamisen prosesseissa ja kirjoittajaryhmän toimissa (2020). Löydät sen täältä.

Kirjoittamisen prosesseihin keskittyvää väitöskirjaansa varten Karjula kokosi kirjoittajaryhmän, jossa kirjoitusharjoitusten avulla sovellettiin rituaalin ja leikin käsitteitä kirjoittamiseen. Väitöskirjassa voit tutustua siihen, kuinka kirjoittamiseen liittyy intensiivisiä ja merkityksellisiä kokemuksia, ja miten kirjoittaminen itsessään voidaan kokea sekä arjesta erottavana että arkeen lomittuvana toimintana.

Teksti: Elina Laine
Kuva: Andrea Piacquadio/Pexels

More Like This


Kategoriat


Kirjoitusharjoitukset

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat