Luovan kirjoittamisen joulukalenteri: 12. luukku – Avainkokemuksia ja haikuja

Vuodenvaihteen lähestyessä on tavallista pohtia kulunutta vuotta. Sitä voi tehdä myös kirjoitusharjoituksen avulla.

Millainen kulunut vuotesi on ollut? Tänään pohditaan loppuaan lähenevää vuotta ja kirjoitetaan itselle kirje.

Suo itsellesi rauhallinen hetki ja ota miellyttävä asento. Harjoitusta varten on hyvä varata kirjoitusvälineiden lisäksi viereen kännykän kello, sillä harjoituksessa on useita osia. Ajastinta käyttämällä saat sopivanmittaisen kirjoitushetken jokaiselle osuudelle.

Harjoituksen lopussa kirjoitetaan haiku. Haiku on kolmisäkeinen runo, jossa on 17 tavua. Tavut jakautuvat säkeisiin niin, että ensimmäisessä ja viimeisessä säkeessä on viisi tavua ja keskimmäisessä seitsemän.

Tämän päivän kirjoitusharjoituksen tarjoaa kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen, lähdetään kirjoittamaan avainkokemuksia!

Avainkokemuksia 

Kuluneen vuoden tapahtumia kokoava joulukirje (tai uudenvuodenkirje) kirjoitetaan yleensä toisille. Nyt kirje kirjoitetaan itselle, ja se keskittyy avainkokemuksiin, sisäisesti merkityksellisiin tapahtumiin.

Rauhoita ympäristö. Sytytä kynttilä. Istu alas. Hengähdä. Oloudu. Maadoitu.

  1. Lähde ensin listaamaan kuluneen vuoden tapahtumia, ensin ulkoisia kalenteritapahtumia ja suorituksia, mieli kuitenkin rennosti suuntautuneena omiin, itselle merkittäviin kokemuksiin. Vähitellen saatat huomata, että sisäinen katseesi tai sielusi silmät siirtyvät tapahtumien kokemukselliseen puoleen, niiden sisäiseen merkitykseen. Ehkä voit panna merkille avainkokemuksia, kohtia, jolloin ulkoinen ja sisäinen kokemus yhdistyvät. (10 min)
  2. Kirjoita listan pohjalta joulukirje itsellesi. Mieli ja kirjeen sävy ovat tutkivan myönteisiä. Kehystä kirje konventioilla, aluilla ja loppukoristeluilla. (10 min)
  3. Lue kirje ääneen. Kirjoita, miltä kirje tuntui, entä sen lukeminen? (2 min)
  4. Tiivistä lopuksi kirjoitusharjoitus ja siihen liittyvä tunne haikuksi, kolmisäkeiseksi runoksi (5–7–5), tehdyn harjoituksen jälkikaiuksi ja avainkokemuksen runolliseksi vastineeksi Japanissa. Halutessasi voit liittää runon joulukirjeeseen. (10 min)

P.S. Oliko kirjeen kirjoittaminen miellyttävä muoto pohdiskella? Haluaisitko käyttää kirjeitä enemmänkin reflektointiin tai fiktioon? Joulukuun seitsemännen päivän luukusta löydät lisää erilaisia kirjeharjoituksia!

Lukuvinkki:

Jos japanilaisen perinteen haiku-mitta tuntuu miellyttävältä muodolta runolle, tutustu esimerkiksi suomalaisen Arto Lapin runokokoelmiin. Aiheesta voit lukea lisää myös Lumoojan seuraavasta uskoteemaisesta numerosta!

Teksti: Elina Laine
Kirjoitusharjoitus: Päivi Kosonen
Kuva: Samantha Lam/Unsplash

More Like This


Kategoriat


Kirjoitusharjoitukset

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat