Haastattelu: Nuori Aleksis -voittaja haluaa muistuttaa, että narsisteilla on muitakin läheisiä kuin kumppani

Nuori Aleksis on Äidinkielen opettajain liiton myöntämä kirjallisuuspalkinto, jossa tuomareina ovat yläkouluikäiset nuoret. Tänä vuonna kilpailussa oli mukana 62 romaania. Vuoden 2021 voittajaksi julkistettiin Turun kirjamessuilla nuortenromaani narsismista ja perhetragediasta.  

Nuori Aleksis 2021 -voittaja, Elisa Niemisen Rikki revityt (Myllylahti, 2020), on tarina 17-vuotiaasta Eveliinasta, hänen perheestään ja siitä, minkälaista elämä on, jos oma veli on narsisti. “Mitä silloin voi tehdä? Silloin kun kaikkein pahin ihminen maailmassa on oman perheen jäsen?”, pohditaan kirjan takakannessa. 

Elisa Niemisen nuortenromaani sai Nuori Aleksis -palkinnon Turun kirjamessuilla. Kuva: Sami Vaittinen.

Forssassa kasvanutta 36-vuotiasta Niemistä ovat nuoresta asti kiehtoneet kirjat, jotka käsittelevät rankkoja aiheita. Ajatus narsismia käsittelevästä nuortenkirjasta sai alkunsa, kun hän alkoi itse tutkia aihetta tarkemmin. 

“Huomasin, että kaikki narsismia käsittelevät romaanit on kirjoitettu parisuhteen näkökulmasta. Halusin uuden näkökulman, sillä on tärkeää tuoda esiin, että narsistin teot vaikuttavat todella moneen ihmiseen, eivät vain kumppaniin”, Nieminen selittää, kun on ehtinyt kulua vuosi kirjan julkaisusta. 

Romaanin narsistisen hahmon, Jiskan, kirjailija onnistui luomaan todenmukaiseksi konsultoimalla terveydenhuollon ammattilaisia ja kuuntelemalla ihmisten kokemuksia.

Narsistiset piirteet ilmenevät hahmossa pahoinpitelyinä, uhkailuna, haukkumisena, syyllistämisenä ja patologisena valehteluna. Samalla kun koko perhe kärsii vuosi toisensa perään henkisestä ja fyysisestä väkivallasta, Jiska onnistuu vakuuttamaan terveydenhuollon työntekijät ja viranomaiset siitä, että mitään syytä huoleen ei ole. 

Kirjaa varten tehdyissä haastatteluissa narsistin kanssa parisuhteessa olleet ihmiset kertoivat Niemiselle ratkaisseensa tuskaisen tilanteen hylkäämällä parisuhteen. 

“Sitten kun narsisti onkin perheenjäsen, oma poika, oma vanhempi tai oma sisarus, niin tilanne on kinkkisempi.” 

Rikki revityt ei kirjailijan mukaan tarjoa lohtua, vaan sen tehtävä on esittää kysymys: “Miten läheiset saisivat apua ja miten narsistit voitaisiin tunnistaa paremmin?”  

“Pelko on se, joka monesti vaientaa narsistin läheiset. Samoin turhautuminen siihen, että narsistit ovat niin uskottavia, etteivät viranomaiset puutu asiaan”, Nieminen toteaa.

Kirjan yhteiskunnallinen viesti välittyi myös Nuori Aleksis -kilpailun raadille, joka perusteli romaanin voittoa muun muassa näin: “Herkässä teoksessa on kuvattu narsismia realistisesti, ja kirjailija nostaa rohkeasti esiin yhteiskunnan epäkohtia. Taitavasti rakennettu juoni pitää lukijan mielenkiinnon kasassa koko ajan haastaen lukijan ajattelemaan omaa toimintaansa.” 

Niemisen kirjoitusprosessi ei ollut helppo. Kahden lapsen äitinä ja kokopäivätyön ohella tekstiä editoidessa epäilykset omaa osaamista kohtaan heräsivät paikoitellen. Nieminen sai kuitenkin tukea ja aikaa puolisoltaan, äidiltään ja kirjailijakollegoiltaan. Lopputulos puhutteli sekä nuoria, että aikuisia. 

“Olen kyllä ylpeä tästä kirjasta ja iloinen, että olen saanut sen kirjoitettua”, hän pohtii onnellisena jälkeenpäin. 

Nieminen yritti epäilyksistään huolimatta luottaa siihen, että nuoret haluavat lukea perhetragediasta. 

“Vaikka kyse on nuorista lukijoista, en halunnut kaunistella tarinaa mitenkään ja kirjoitin sen aika raakana ja suoraan. Mietin välillä, että onko tarina liian rankka, mutta kilpailun tuloksista päätellen romaani puhutteli, ja olen siitä hyvin tyytyväinen.” 

Teoksen vastaanotosta motivoituneena Nieminen kertoo aikovansa jatkaa nuortenkirjojen kirjoittamista.

 

Teksti: Aino Mielo

More Like This


Kategoriat


Artikkelit Haastattelut

Avainsanat


Add a Comment

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kategoriat